Nagyvilág

Ezrek tüntettek Kairóban Mubarak bukásának évfordulója előtt

Egy évvel Hoszni Mubarak egyiptomi elnök bukása után még mindig tüntetők ezrei követelnek változást Kairóban.

Több ezer ember tüntetett az egyiptomi védelmi minisztérium közelében pénteken, hogy a hadseregnek a hatalomból történő távozását követelje, egy nappal Hoszni Mubarak elnök bukásának első évfordulója előtt.

Az Egyiptomot több mint három évtizeden át irányító Mubarak példátlan tümegtüntetések hatására tavaly február 11-én lemondott tisztségéről. Az arab világ legnépesebb országát azóta ideiglenesen a hadsereg irányítja, de az elmúlt hónapokban éles belföldi bírálatok érték amiatt, ahogyan a hatalmi átmenetet kezeli.

Pénteken napközben több felvonulás résztvevői tartottak a kairói védelmi minisztérium felé lakónegyedeken keresztül, hogy elkerüljék a hadsereg által a tárca épületétől több kilométerre emelt útakadályokat. Délután a tüntetőket a minisztériumtól mintegy száz méterre feltartóztatták, a katonai rendészek pedig szögesdrótokkal és páncélozott harcjárművekkel akadályozták meg továbbjutásukat.

A tüntetők szombatra – Mubarak bukásának évfordulójára – polgári engedetlenséget és sztrájkot hirdettek, mire a hadsereg közölte, hogy országszerte kivezényli katonáit a közterekre a biztonság szavatolása érdekében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik