Nagyvilág

Aktivistákkal a választási csalások ellen

Oroszországban aktivistákat képeznek a választási csalások különböző formáinak felismerésére az elnökválasztás előtt.

Aktivisták kis csoportja bő egy héttel a választás vasárnapi első fordulója előtt egy XIX. századi moszkvai ház alagsorában gyorstalpaló tanfolyamon sajátította el a választási visszaélések csínját-bínját – írja a The Guardian című brit napilap.

Ismerik a trükköket

“Szervezettek, felkészültek, hatékonyak leszünk” – hangoztatta az előadó, bemutatva, hogyan lehet csalni a választáson, kezdve a legegyszerűbb módszertől, amikor valaki egy óvatlan pillanatban egy marék előre kitöltött szavazócédulát dob az urnába.Hasonlóan egyszerű módszer az úgynevezett “körhinta” – magyar szóhasználattal a “kékcédulás választás” -, amikor a híveket buszokkal szállítják egyik szavazóhelyiségtől a másikhoz, mindenütt leszavaztatják őket, ami felett a választási illetékesek szemet hunynak.

A szóban forgó moszkvai csoport azonban nem összeesküvést sző az elnökválasztás meghamisítására, a találkozó egyike volt az Állampolgári Megfigyelő nevű szervezet csalásellenes tájékoztató előadásainak.

Nem kérnek Putyinból

Ha az 59 éves Vlagyimir Putyint, aki 2000 és 2008 között már volt Oroszország elnöke, ismét megválasztják, majd a módosított alkotmány szerint immár 6 éves mandátuma lejártával újraválasztják, egészen 2024-ig lehet elnök, azaz Sztálin kivételével ő lehet a leghosszabb időn át hatalmon lévő orosz vezető.

Ez a kilátás riasztó a moszkvai szavazóknak, akik dühös tüntetéseket szerveztek a jelölése ellen. Nagyon sokan tartanak a szavazatok meghamisításától és a korrupciótól – különösen a december 4-i vitatott parlamenti választások óta, amelyek az utóbbi évtized legnagyobb utcai demonstrációit váltották ki -, s a jól szervezett, fiatal önkéntesekből álló Állampolgári Megfigyelő ezzel akar szembeszállni.

Webkamerával a csalás ellen

Az orosz választási bizottság mintegy 200 ezer webkamerát rendelt 104 milliárd forintnyi értékben, hogy eleget tegyen Putyin ígéretének, amely szerint az interneten minden szavazókört élő videokapcsolaton keresztül lehet majd nézni.

Az Állampolgári Megfigyelő csoport önkéntesei a helyszínen fogják ellenőrizni a szavazóurnákat, a szervezet újságírókból és hírességekből álló mobil megfigyelő csoportokat küld minden olyan szavazókörbe, ahonnan súlyos szabálytalanságokat jelentenek. Szükség esetén a szervezet beveti Kszenyija Szobcsak 30 éves tévés műsorvezetőt is, akinek az apja, Anatolij Putyin politikai mentora volt. Szobcsak, aki állítólag Putyin keresztlánya, ellenzi a kormányfő visszatérését.

A legfrissebb közvélemény-kutatások szerint Putyin várhatóan már az első fordulóban győz a szavazatok 66 százalékéval.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik