Nagyvilág

Csalással győz Putyin?

Az oroszok többsége biztos abban, hogy Vladimir Putyin nyeri majd az orosz elnökválasztást, de afelől sincs kétségük, hogy nem lesz szabályos a voksolás.

Az oroszok döntő többsége, csaknem háromnegyede biztos Vlagyimir Putyin jelenlegi miniszterelnök elnökválasztási győzelmében, de kisebbség vár becsületes voksolást a Levada közvélemény-kutató intézet felmérése szerint, amelyet szerdán hoztak nyilvánosságra Moszkvában. A január 20-23-án készült reprezentatív felmérés szerint az oroszok 78 százaléka meg van győződve arról, hogy Putyin nyeri a március 4-i elnökválasztást, más jelöltek győzelmében elenyésző kisebbség – 1-3 százalék – bízik. A megkérdezettek 53 százaléka már az első fordulóban többséget vár Putyinnak, míg vereségét csak négy százalék jósolja.

A választások becsületességében csak alig minden második orosz bízik (49 százalék), míg 28 százalék ennek ellenkezőjéről van meggyőződve, 23 százalék pedig nem tud véleményt formálni erről a kérdésről egyelőre.

A megkérdezettek 37 százaléka szerint az elnökválasztáson ugyanannyi vagy még több csalás lesz, mint a decemberi törvényhozási választásokon, 30 százalék szerint viszont kevesebb, s tíz százalék vélekedik úgy, hogy egyáltalában nem lesznek jogsértések, csalások. A törvényhozási választásokon észlelt csalások elleni utcai demonstrációk kapcsán megosztott a társadalom, az oroszok 43 százaléka támogatja ezeket a tiltakozó akciókat, 42 százalékuk viszont nemet mond ezekre a megmozdulásokra. A megkérdezettek 78 százaléka nem venne részt ezeken a tüntetéseken, s csak 123 százalék jelezte részvételi szándékát, ha egy ilyen akciót lakóhelyükön szerveznének.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik