Nagyvilág

Putyin nélküli Oroszországot követelnek

"Oroszországot Putyin nélkül" jelszóval vonultak az utcára szombaton Szentpéterváron a tisztességes választásokért különböző ellenzéki mozgalmak támogatói.

Garry Kaszparov volt sakkvilágbajnok, liberális ellenzéki politikus, Szergej Udalcov, a Baloldali Front radikális mozgalom vezetője és Alekszej Navalnij, a korrupció elleni fellépéséről ismert ügyvéd, nacionalista blogger vezetésével körülbelül két és fél-háromezer tiltakozó gyűlt össze a központi Lovarda téren.

A nacionalisták külön oszlopot alkotva, cári zászlókkal vonultak és vettek részt a tüntetésen. Sokan eltakarták arcukat. A feliratokon a politikai foglyok szabadon bocsájtását követelték, és plakátjaikra egyebek között azt írták ki, hogy “Oroszország szabad lesz”.

Az ellenzéki vezetők arra szólították fel a tömeget, ne szavazzanak Vlagyimir Putyinra, az Egységes Oroszország párt jelöltjére az elnökválasztáson, és bejelentették, hogy március 4. után még nagyobb akciót szerveznek a hatalom vértelen leváltására.

“Ha ismét csalnak, akkor döntő ütközetet kell vívnunk március 4-e után” – jelentette ki Szergej Udalcov. Szerinte Moszkvában akár félmillió, Szentpéterváron pedig 100-200 ezer ember is utcára vonulhat a március 8-ára tervezett akción, amely – mint mondta – “megoldhatja a helyzetet”.

Alekszej Navalnij felszólalásában erőszakmentes, békés forgatókönyv szerint végbemenő forradalomról beszélt.

Garry Kaszparov, az Egyesült Polgári Front nevű szervezet vezetője biztos abban, hogy a tiltakozó mozgalom Oroszország-szerte nőni fog.

A szentpétervári ellenzéki tüntetésen részt vevők határozatot fogadtak el, amelyben tisztességes, nyílt és szabad választásokat, hatalomváltást és mélyreható szociális változásokat követeltek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik