Nagyvilág

A benzinárak miatt tüntettek Bulgáriában

Több ezren tüntettek vasárnap szerte Bulgáriában a magas benzinárak miatt.

Ahogy a hasonló tavalyi megmozdulások esetében, ezúttal is a Szila (“Erő”) nevű civil szervezet állt a Facebookon szervezett tiltakozás élére. A mozgalomnak nincs semmilyen politikai követelése.

A szófiai parlament előtti néhány száz fős tüntetésen olyan táblákat emeltek a magasba, amelyekre a Bulgáriában és más EU-országokban érvényes minimálbért és benzinárakat írták föl; a tiltakozók szerint például a bulgáriai 1,27 eurós literenkénti üzemanyagár fillérre megegyezik az ausztriai átlagárral, miközben Ausztriában 1000 euró, Bulgáriában pedig mindössze 123 euró a kötelező legkisebb bér.

A tiltakozók követelték, hogy a kormány csökkentse a benzin árát a lakosság vásárlóerejének megfelelő szintre.

A tüntetők – zömmel fiatalok – szidták a Lukoil orosz olajipari óriást is, amelynek sok benzinkútja van Bulgáriában. A tiltakozók megpróbálták megbénítani a forgalmat a bolgár főváros egyik központi csomópontjában, de a rendőrségnek végül sikerült eltéríteni őket ettől a szándékuktól anélkül, hogy erőszakot alkalmaztak volna.

Tavaly márciusban is országos tiltakozó akció volt a szárnyaló benzinárak miatt Bulgáriában; sok városban hosszú kocsisorok kígyóztak a benzinkutaknál, mert az interneten meghirdetett tiltakozó akció résztvevői egy-egy leváért (körülbelül 140 forintért), mintegy fél liter benzint tankoltak.

A szófiai pénzügyminisztérium azt mondja, a közvetett, európai uniós adók miatt magasak az üzemanyagárak Bulgáriában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik