Nagyvilág

Szerbiában bujkálnak az eltűnt bolgár vagonok?

Belgrád cáfol, Szófia pedig azon gondolkozik, hogy hol lehet az állami vasúttársaság több száz eltűnt vagonja.

A bolgár hatóságok sehol sem találják a BDZ állami vasúttársaság több száz vagonját, sőt, azt sem tudják biztosra, hogy hány darab vasúti kocsi tűnt el – írta a belgrádi Vecernje Novosti. A bolgár közlekedésügyi miniszter szerint az elmúlt években ezer vasúti vagonnak veszett nyoma, a BDZ igazgatója 608 darab rejtélyes módon tovagördült kocsiról tud, a vasutas szakszervezeti elnök pedig 1200-ról.

A szerb lap azután kezdett el foglalkozni az üggyel, hogy Szimeon Gyankov bolgár miniszterelnök-helyettes, pénzügyminiszter azt állította, hogy az eltűnt vagonokat megtalálták, méghozzá Szerbiában. Azóta sem derült ki, mire alapozta ezt a kijelentését – jegyezte meg a belgrádi lap tudósításában.

A Szerb Vasutak (ZS) cáfolta a bolgár állításokat, mondván: ha ekkora “erősítés” érkezett volna a szerb vasutakhoz, arra mindenképpen felfigyelnek, hisz Szerbiának csupán 70 személyszállító és 2000 tehervagonja van. “Az kizárt dolog, hogy a szerb határon bárhol úgy gördüljön be az országba egyetlen vagon is, hogy azt ne vennék észre a vámszervek, no és maguk a vasutasok” – állítják a szerb vállalatnál.

Belgrádban azért csodálkoznak leginkább a szófiai állításokon, amelyek szerint Szerbia “dugdossa” valahol ezeket a vagonokat, mert Bulgária hivatalosan mindeddig nem fordult Szerbiához az eltűnt vasúti kocsik ügyében, másrészt a szerbek arra is felhívják a figyelmet, hogy a két ország vasúti közlekedési és közlekedésbiztonsági szakemberei havonta tartanak rendszeres megbeszéléseket, és még egyetlen egy alkalommal sem tették szóvá az eltűnt vagonok ügyét.

Az igazságot valahol másutt kell keresni – vélik egyre többen Belgrádban és Szófiában is a szerb lap szerint: valószínűleg arról van szó, hogy vasúti vagonokra szakosodott tolvajok egyszerűen feldarabolták a kocsikat és eladták azokat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik