Nagyvilág

Románia és Bulgária továbbra sem lehet része Schengennek

Valószínűleg ismét csalatkoznia kell a gyors schengeni csatlakozásban reménykedő Romániának és Bulgáriának: az EU-bizottság kedvezőtlen jelentése szerint.

Az Európán belüli szabad közlekedést lehetővé tevő schengeni övezethez a két ország már tavaly csatlakozni akart, ám belépésüket továbbra is akadályozza Hollandia ellenkezése. Hága gyakorlati előrelépést akar Bukaresttől és Szófiától a korrupció elleni küzdelem terén, továbbá azt, hogy mindkét ország bizonyítsa: képes külső határainak hatékony ellenőrzésére. Mivel pedig a két jelentkező országot csak együtt lehet felvenni a schengeni övezetbe, ha bármelyiküknél bármi problémát tapasztalnak, az a másikat is sújtja.

A két ország belépésének ügye hivatalosan nem volt napirenden az EU-tagok belügyminisztereinek nem hivatalos koppenhágai találkozóján. Az EU-bizottság jelentésében szereplő problémákat mindazonáltal kiszivárogtatták a rendezvényen.

A bolgár vezetést felháborítja a holland álláspont. “Végezzük a munkánkat, az összes kritériumnak megfelelően védjük a schengeni övezet külső határát… így azután a szabályok tiszteletben tartását és szolidaritást várunk európai partnereinktől és barátainktól” – nyilatkozta szerdán Roszen Plevneliev bolgár elnök.

A bukaresti vezetés pedig azt sugallja, hogy a hágai vezetés a szélsőjobboldali holland politikus, Geert Wilders túsza: a bevándorlás elleni fellépéséről híres Wilders pártja a kormánykoalíció egyik fontos külső támasza.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik