Nagyvilág

Öngyilkos merénylet az elnöki palotánál

A köztársasági gárda legalább 26 katonája vesztette életét szombaton egy öngyilkos merényletben a dél-jemeni Mukallában, az elnöki palota bejárata előtt - közölték egészségügyi források.

Egy katonai forrás megerősítette a hírt, hozzátéve, hogy a támadás az “al-Kaida kézjegyét viseli.” Az öngyilkos merénylő, aki autójában robbantotta fel magát, talán azonos Mohammed al-Szajarival, egy szaúdi származású terroristával. A terrorakció idején senki sem tartózkodott a palotában. Legkevesebb 24-en megsérültek az Indiai-óceán partján fekvő, Hadramaut tartománybeli városban elkövetett merényletben.

A robbantás után tűzharc tört ki katonák és fegyveres támadók között.

A mukallai elnöki palotát a jemeni hadsereg elit alakulata, a köztársasági gárda őrzi, amelynek parancsnoka Ahmed Ali Abdalláh Száleh, a leköszönő államfő fia.

Nem sokkal a merénylet után az al-Kaida magára vállalta a dél-jemeni öngyilkos akciót. – Az al-Kaida a felelős a mukallai öngyilkos merényletért, amely megtorlás a Köztársasági Gárda bűneiért – közölte a brit hírügynökséggel a nemzetközi terrorhálózat egyik vezetője.

A merénylet előtt néhány órával tette le a hivatali esküt Szanaában Abed Rabbo Manszúr Hádi, Jemen új elnöke.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik