Nagyvilág

Feszültségek övezik a jemeni elnökválasztást

Nemzetközi segítséget kért országa számára Abed Rabbo Manszúr Hádi leendő jemeni elnök, ugyanakkor párbeszédet ígért a keddi elnökválasztást bojkottáló déli autonomistáknak és északi zaidita lázadóknak.

Vasárnap esti tévébeszédében a választáson egyedül induló, jelenleg még alelnök Hádi hangsúlyozta, hogy újra kell egyesíteni a hadsereget, véget kell vetni az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat befolyásának, és “gyökeres reformokba” kell kezdeni.

Ali Abdalláh Száleh volt államfő tíz hónapi kormányellenes tüntetések után és erős nemzetközi nyomásra novemberben aláírta a távozását tartalmazó megállapodást, amelynek értelmében Hádi az egyetlen jelölt az elnöki posztra.

“A gazdasági problémák továbbra is elsődlegesek, és a körülmények arra kényszerítenek bennünket, hogy megújítsuk kérésünket a testvéri és baráti országoknak: gyorsan utalják át Jemennek az adományozó értekezletek és a Jemen Barátai által összegyűjtött pénzeket” – folytatta az alelnök, javasolva “sürgős pénzalap megteremtését, segítendő a kormányt a válságból való kijutásban”.

Hétfőn jelentős mértékben mozgósították a biztonsági erőket a déli országrészben, ahol növekszik a feszültség a másnapi választás előtt, amelyet a déli szakadárok bojkottálnak. A térség legnagyobb városában, Ádenben délelőtt összetűzés volt kormányerők és fegyveresek között Manszúra negyedben, ahol az elnökválasztás elleni tiltakozó tüntetésre készültek – közölték szemtanúk. Áldozatokról nem számoltak be.

A rendőrség folytatta a szeparatista Déli Mozgalom számos fegyveres tagjának őrizetbe vételét, akik “erővel próbálják megakadályozni, hogy a választók szavazni menjenek” – mondta egy biztonsági forrás. “A választók elriasztására azt híresztelték, hogy a kedd az erőszak napja lesz” – tette hozzá, hangoztatva ugyanakkor, hogy “a helyzetet ellenőrzés alatt tartjuk”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik