Nagyvilág

Kapjon-e milliókat élete végéig a lemondott német elnök?

Nem lehet tudni, hogy megilleti-e Christian Wulffot a visszavonult német államfőknek életük végéig járó tiszteletdíj.

A vonatkozó jogszabály szerint a visszavonult államfőknek élethosszig járó tiszteletdíja megfelelel az elnök bérének. Ez jelenleg nagyjából évi 200 ezer euró (csaknem 60 millió forint). A tiszteletdíj abban az esetben is jár, ha a szövetségi elnök a megbízatás lejárta előtt, egészségügyi vagy politikai okból távozik hivatalából.

Arra azonban nem tér ki a törvény, hogy mi a teendő, ha az államfő személyes okból vonul vissza – hívják fel a figyelmet alkotmányjogászok, akik szerint ilyen esetben nem illeti meg a tiszteletdíj az érintett politikust, Wulff lemondásának ügye pedig éppen ebbe a kategóriába illik bele.

Wulff egyik elődje, Walter Scheel is ezt a nézetet osztja. A veterán liberális politikus – aki 1974 és 1979 között volt az akkori NSZK államfője – egy hétvégi nyilatkozatában kifejtette, üdvözölné, ha Wulff “bölcsen” lemondana a tiszteletdíjról, mert így javíthatna hitelességén és visszaszerezhetné az állampolgárok bizalmát.

A német állam egy sor egyéb juttatást is biztosít a visszavonult szövetségi elnököknek, titkárságot tart fenn számukra munkatársakkal, hivatali gépkocsival és sofőrrel, ami évente átlagosan további 280 ezer euróba kerül az adófizetőknek.

A kereszténydemokrata Christian Wulff javadalmazásáról szakértők és a 92 éves volt államfő mellett számos aktív politikus is kifejtette véleményét. A konzervatívok azzal érveltek, hogy Wulff politikai indokkal – az iránta megmutatkozó állampolgári bizalom elégtelen voltával – magyarázta lemondását, vagyis a tiszteletdíj automatikusan jár neki, a koalíciós társ liberálisok viszont úgy vélték, Wulff nem jogosult a tiszteletdíjra. A kérdés eldöntése a Bundestag – a törvényhozás alsóháza – költségvetési bizottságára tartozik – tették hozzá a legkisebb kormánypárt részéről.

Az ellenzéki szociáldemokraták kicsinyesnek nevezték a vitát. “Felőlem megkaphatja” Wulff a pénzt – mondta hétfőn Andrea Nahles, a párt főtitkára. A lemondáshoz vezető kétes ügyekre utalva hozzátette: dühíti, hogy a járandóságot tiszteletdíjnak nevezik. Sigmar Gabriel pártelnök még a hétvégén azt szorgalmazta, hogy a kormányzat valljon színt a kérdésben. Hétfőn a belügyminisztérium egyik szóvivője Gabriel felszólítására reagálva közölte, hogy nem a kormány az illetékes, hanem az államfői hivatal.

Christian Wulff pénteken mondott le, azt követően, hogy a hannoveri ügyészség előző nap indítványozta a törvényhozásnál mentelmi joga felfüggesztését. Az 52 éves politikus volt a legfiatalabb szövetségi elnök Németországban, és ő töltötte be a legrövidebb ideig – összesen 598 napig – a tisztséget.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik