Nagyvilág

Botrányai miatt lemondott a német államfő

Lemondott Christian Wulff, 20 hónapon belül már a második német államfő, aki a személye körüli botrányok miatt visszalép a posztjáról.

A német szövetségi elnök bejelentette: nem áll mögötte akkora támogatás, hogy továbbra is vállalja a szövetségi elnöki posztot, ezért távozik. Wulff a lemondását indokolva hangsúlyozta: az ország és a világ előtt álló feladatok megoldásához egy “széles többség” támogatottságával és bizalmával rendelkező államfőre van szükség, az utóbbi időszak fejleményei azonban megmutatták, hogy ez a bizalom “tartósan korlátozott”, emiatt pedig nem lehetséges az államfői munka folytatása. “Hibákat követtem el” – mondta Wulff, hozzátéve, “mindig őszinte voltam”. Közölte, az elnöki teendőket átmenetileg Horst Seehofer, a Bundesrat, a törvényhozási felsőház elnöke, bajor miniszterelnök látja el.

Angela Merkel a német szövetségi elnök lemondása után közölte: összpárti egyeztetéssel fognak dönteni Christian Wulff utódjáról. A német kancellár a közszolgálati televízióban élőben sugárzott beszédében leszögezte: a jobbközép kormánykoalíció csak tanácskozik a lehetséges államfőjelöltről, de az ellenzéki pártokkal egyeztetve, az SPD-vel és a zöldekkel közösen hoznak majd döntést. “Tárgyalni fogunk azzal a céllal, hogy ebben a helyzetben közös jelöltet tudjunk javasolni a Német Szövetségi Köztársaság következő elnökének megválasztásához” – hangsúlyozta Merkel.

Az államelnök személye körül nagyjából két hónapja fogyott a levegő. Egy igen kedvező magánkölcsöntől ingyenes nyaralásokon át állami pénzből fizetett nagyszabású lobbista rendezvényekig terjed a lista, ami miatt Christian Wulff az elmúlt hónapokban számtalanszor magyarázkodni volt kénytelen. Pénteken lemondott az elnöki tisztségről.

A CDU-politikus mentelmi jogának felfüggesztését még csütörtökön este indítványozta a hannoveri ügyészség, ami példátlan a német államfői hivatal történetében. A német igazságügyi minisztérium állásfoglalása szerint a mentelmi jog a lemondással automatikusan megszűnik, így minden külön intézkedés nélkül elindulhat a tervezett ügyészségi vizsgálat a politikus ellen. A vizsgálat várhatóan már szombaton elkezdődik.


Fotó: AFP

Ahol a magyarázkodás kevés

Németországban gyakran távoznak államfők, miniszterek, pártvezetők a személyük körül kirobbant botrányok miatt. Német államfő nem is olyan régen, 2010-ben mondott le utoljára. Horst Köhler azután távozott, hogy a sajtó támadásokat intézett ellene a Bundeswehr afganisztáni szerepvállalása kapcsán tett félreérthető nyilatkozata miatt. Tavaly Karl-Theodor zu Guttenberg német védelmi miniszter nyújtotta be lemondását plágiumbotránya miatt. (A magyar köztársasági elnök a januárban kirobbant plágiumügye óta egy negyedórás rádióinterjút adott a közrádiónak, melyben megvédte dolgozatát és cáfolta a híreket, egyszer pedig egy mondatban válaszolt egy iskolai látogatásán kérdést neki szegező riporternek, szintén tagadva, hogy bármit elkövetett volna.)

2008 októberében Wulff – akkor még Alsó-Szászország tartomány miniszterelnökeként – házvásárlás céljára félmillió euró kölcsönt vett föl barátja feleségétől, Edith Geerkenstől. 2010 februárjában a hannoveri tartományi gyűlésben hozzá intézett kérdésre válaszolva Wulff tagadta, hogy üzleti kapcsolat állna fenn közte és Edith asszony férje, Egon Geerkens között.

2011. december 12-én Wulff megpróbálta megakadályozni, hogy a Bild cikket közöljön másnapi számában a házvásárlás anyagi hátteréről. Kai Diekmann főszerkesztő üzenetrögzítőjére rábeszélve “végleges szakítással” és “háborúval” fenyegette meg a Bildet kiadó Springer lapkiadót, amennyiben az ominózus hír megjelenik. Másnap a Bild lehozta a hírt. December 15-én Wulff írásban “sajnálkozását” fejezte ki, hogy a tartományi gyűlésben lezajlott meghallgatáson nem tett említést az Edith Geerkenstől fölvett kölcsönről. Rá egy hétre bocsánatot kért az ügy miatt bekövetkezett “irritációkért”, és elbocsátotta szóvivőjét, Olaf Glaesekert.

Nem egy biztos állás

2010 márciusában Wulff kedvező kamatozású kölcsönt vett föl a BW banktól, hogy ezzel kiváltsa a Geerkens nejétől kapott kölcsönt. 2011 decemberében a bankhitelt hosszú lejáratú jelzálogkölcsönre váltotta át. Ezt követően a BW bank ellen több feljelentés érkezett hűtlen kezelés és jogosulatlan előnyhöz juttatás gyanúja miatt.

Wulff időközben elbocsátott szóvivőjét, Glaesekert azzal gyanúsítja az ügyészség, hogy több alkalommal Manfred Schmidt rendezvényszervező költségén nyaralt, ami vesztegetésnek minősül. “Cserébe” ugyanis Schmidt jókora összeget keresett az alsó-szászországi kormány által 2009-ben szervezett Észak-Dél párbeszéd nevű lobbista rendezvényen.

A hannoveri ügyészség vizsgálja azt a nyaralást is, amelyen Wulff David Groenewold filmproducerrel közösen vett részt 2007 őszén Sylt szigetén. A teljes költséget Groenewold állta – Wulff utólag készpénzben fizette ki a reá eső részt, állítja ügyvédje. Az ügy “bibije”: Groenewold cége egy évvel korábban négymillió euró összegű tartományi kezességvállalásban részesült, a kezes a Wulff által vezetett alsó-szászországi kormány volt.

20 hónapon belül másodszor távozik posztjáról német államfő hivatali idejének lejárta előtt személye körül kialakult botrány miatt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik