Nagyvilág

Gauckot jelölték Németország új államfőjének

Joachim Gauckot jelöli a Német Szövetségi Köztársaság államfői tisztségére a konzervatív-liberális kormánykoalíció az ellenzéki szociáldemokratákkal és a Zöldekkel közösen - jelentette be Angela Merkel kancellár vasárnap este berlini hivatalában a jelölt jelenlétében.

Merkel hangsúlyozta: Gauck munkásságának központi témája a szabadság és a felelősség, és ez őt, aki ugyancsak az NDK-ból származik “minden különbözőség ellenére” összeköti a jelölttel. A szabadság mindkettőjük vágya volt, és ez “1989-90-ben teljesült” – mondta Merkel a berlini kancellári hivatalban Joachim Gauckkal, valamint a bajor konzervatív CSU, a liberális FDP, a szociáldemokraták (SPD) és a Zöldek vezetőivel közösen tartott sajtótájékoztatón.

Joachim Gauck kiemelte: a háború idején született és diktatúrában nőtt fel, most pedig egy szabad ország államfője lehet.

Sigmar Gabriel, a legnagyobb ellenzéki erő, az SPD elnöke az előző szövetségi elnök, Christian Wulff pénteki lemondására utalva hangsúlyozta: “minden jó, ha jó a vége”.

Vasárnap este vált ismertté, hogy a legnagyobb német kormánypárt, a kereszténydemokrata CDU is támogatja, hogy a legendás keletnémet polgárjogi harcos Joachim Gauck legyen a többpárti jelölt az államfői posztra.

A Christian Wulff pénteki lemondásával megüresedett tisztség betöltésének kérdése a hétvégén a kormánykoalíció szétrobbanásával fenyegető konfliktust okozott a CDU/CSU pártszövetség és a liberális FDP között. Vasárnap este azonban Angela Merkel kancellár, a CDU vezetője végül engedett a Gauck jelölését szorgalmazó liberálisoknak – jelentette több orgánum, köztük a ZDF közszolgálati televízió.

A párton kívüli evangélikus lelkész, a volt NDK állambiztonsági iratait kezelő hivatal első vezetője a legutóbbi, 2010-es elnökválasztáson az ellenzéki szociáldemokraták (SPD) és a Zöldek közös jelöltje volt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik