Nagyvilág

Csúcsszuper harckocsit újít be Oroszország

Oroszország 2013-ra kifejleszti új, Armata típusú harckocsijának első mintapéldányát, két évre rá megkezdődik a sorozatgyártás és hadrendbe állítás.

Anatolij Szergyukov védelmi miniszter és Oleg Szijenko, a harckocsit fejlesztő Uralvagonzavod vállalat vezérigazgatója tájékoztatta minderről Vlagyimir Putyin miniszterelnököt. Az új tankok megjelenéséig a védelmi tárca folytatja a rendelkezésre álló páncélosok mélyreható korszerűsítését – írja a szverdlovszki Oblasztnaja Gazeta című lap.

Már tesztelik

Szijenko elmondta, hogy vállalata jelenleg katonai szakértők bevonásával teszteli az új harckocsi hajtóműveit és legfontosabb részegységeit, de más részleteket nem árult el róla.

Az orosz védelmi minisztérium és az említett vállalat korábban hatmilliárd rubeles megállapodást írta alá 170 darab T-72-es típusú tank korszerűsítéséről; ezek a munkálatok jelenleg is folynak a vállalat omszki telepén.

Haladva is tüzel

A lap az Armata fejlesztéséről szóló hírből arra következtet, hogy a védelmi minisztérium gyakorlatilag lemondott a T-90-es tankok megvásárlásáról, amelyeket korábban többször bírált Nyikolaj Makarov vezérkari főnök és Alekszandr Posztnyikov, aki a szárazföldi csapatokat irányítja.

Tavaly áprilisban a védelmi tárca egyik illetékese már beharangozta, hogy 2015-től az orosz hadseregben hadrendbe állítanak egy újfajta harckocsit. Annyit árult el róla, hogy az új tanknak merőben új taktikai-műszaki adottságai lesznek, elődeihez képest más lesz benne a harckocsizók elhelyezése és a lőszeradagolás is. Az Armata lőszeradagolójában 32, különféle rendeltetésű lövedék lesz majd, és haladás közben is tud majd tüzelni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik