Nagyvilág

Putyin hajlandó egy tisztességes elnökválasztásra

Tízezrek követelték szombaton Moszkva belvárosában a parlamenti választások megismétlését.

Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnök hajlandó a párbeszédre az ellenzékkel, és arra, hogy “tisztességes” elnökválasztást tartsanak márciusban az országban – jelentette ki egy kedden megjelent lapnyilatkozatában Alekszej Kudrin.

A politikus – aki tíz évig vezette az orosz pénzügyminisztériumot, mígnem szeptemberben menesztették a tárca éléről – a Vedomosztyinak azt mondta: találkozott Putyinnal a szombati ellenzéki tüntetés előtt, amelyen ő is részt vett, hogy elítélje a december 4-i parlamenti választásokon történt csalásokat, és hogy az ellenzékkel való párbeszédre szólítsa fel a kormánypártot.

Putyin nemrég barátjának nevezte Kudrint.

“Összességében úgy látom, lehetséges a párbeszéd, és úgy gondolom, Putyin nem fél a március 4-i elnökválasztástól, hajlandó megtenni minden szükséges intézkedést annak érdekében, hogy a választás tisztességes legyen” – mondta. Hozzátette azonban: Putyin nem bízta meg őt azzal, hogy tárgyaljon az ellenzékkel. A tüntetésre hosszas gondolkodás után ment el, anélkül, hogy erről beszélt volna bárkivel.

Tízezrek követelték szombaton Moszkva belvárosában a parlamenti választások megismétlését és Putyin távozását a hatalomból, növelve a nyomást az orosz vezetőre, aki arra készül, hogy visszatérjen az államfői székbe.

A fehér szalagot viselő elégedetlenkedők a december 4-én tartott parlamenti választás eredményeinek megsemmisítését és előrehozott választások kiírását, a központi választási bizottság vezetőjének, Vlagyimir Csurovnak a menesztését, az összes ellenzéki párt bejegyzését, a pártokról és a választásokról szóló új, demokratikus törvény elfogadását, valamint a politikai elítéltek szabadon bocsátását követelték.

Kudrin akkor azt mondta: előrehozott választásokat kell tartani az országban, új választási törvényeket kell elfogadni, és bíróság elé állítani a történtek felelőseit. Arról is beszélt, hogy a politikai rendszert, az egész országot nyugodt körülmények között, erőszakmentesen kell megváltoztatni. “Dinamikusan, de nem forradalom útján” – tette hozzá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik