Nagyvilág

Putyin csökkenti a közlekedési előjogokat élvező vezetők számát

A szinte állandó közlekedési dugóktól sújtott Moszkvában a kék vészvillogó a hatalommal visszaélő korrupt hivatalnok metaforájává vált.

Az orosz miniszterelnök kedden közölte, hogy csökkenti azoknak az állami tisztviselőknek a számát, akik a moszkvaiakat sokszor felháborító előjogokat élveznek a közúti közlekedésben. Vlagyimir Putyin a közlekedési szabályok áthágására lehetőséget biztosító kék vészvillogót használó személyek számát a jelenlegi csaknem 890-ről néhány tucatra mérsékli. Megfigyelők szerint az intézkedés része a március 4-i elnökválasztást megelőző kampánynak, s azt a célt szolgálja, hogy növelje az újból államfői tisztre vágyó Putyin megkopott népszerűségét.

A szinte állandó közlekedési dugóktól sújtott Moszkvában a kék vészvillogó szinte a hatalommal visszaélő korrupt hivatalos személy metaforájává vált. Polgárjogi aktivisták az utóbbi években néven nevezve pellengérre állítottak sok olyan vezető beosztású személyt, aki jogtalanul használt megkülönböztető jelzéssel biztosította magának az egyébként neki nem járó jogokat.

A különleges jelzésű járművek okozta balesetek rendre nagy felháborodást váltottak ki az utóbbi években. 2010-ben egy olajipari vezető gépkocsija összeütközött egy vele szemben haladó járművel, amelynek két nő utasa meghalt. Ezt követően az orosz főváros lakosai bojkottálták a társaság benzinkútjait. Bár a bíróság nem találta bűnösnek, polgárjogi aktivisták állították, hogy az olajipari vezető gépkocsija áttért a szembejövő sávba.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik