Nagyvilág

Ideggázzal lövik a szíriai tüntetőket

A szíriai rezsim Oroszországtól kapott ideggázt vet be a tüntetők ellen, Irán tanácsait követve – állította egy dezertőr.

A szíriai hadseregből megszökött katonatiszt az al-Arabíja pánarab tévécsatornának elmondta: a szíriai kormány mérgező anyagot vetett be Homsz ostromakor, és Dzsebel az-Zavíjában, illetve az-Zabadániban is tervezték alkalmazását. Abdul Szalam Ahmed Abdul Razek azt állítja, hogy a katonaság birtokában nagyobb mennyiségű mérgező gáz van, de azt csak a negyedik zászlóalj, illetve az elnöki gárda használhatja.

“Ebből egy kis adaggal tömegeket lehet elpusztítani” – állította a szíriai hadsereg vegyi hadviseléssel foglalkozó részlegének egykori tagja. A volt katonatiszt szerint az ideggázt Oroszországból kapták, és Irán tanácsait követve vetik be. Elmondása szerint egyes tartományokban egyenesen népirtás zajlik.

Abdul Razek rámutatott, hogy a biztonsági erők éberen figyelnek mindenkit, akire rávetül a gyanú árnyéka. “Néhány tiszt már hónapok óta nem kapott kimenőt, mert attól tartanak, hogy dezertálnak” – mondta. Másokat azért hallgattak ki, mert az al-Arabíjához hasonló külföldi tévécsatornákat néztek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik