Nagyvilág

Szír diplomatákat utasított ki Németország

A lépés előzménye, hogy a német hatóságok kedden őrizetbe vettek két külföldi férfit, akik a szíriai képviselettel közeli kapcsolatban állnak és a gyanú szerint német földön élő szíriai ellenzékiek után kémkedtek.

A négy diplomata – három férfi és egy nő –  három napot kapott az ország elhagyására. A külügyi tárca közölte, hogy a szóban forgó személyek olyan tevékenységet folytattak, amely “nem egyeztethető össze a diplomáciai joggal”.

A kedden őrizetbe vett két személy közül az egyik szíriai, a másik pedig libanoni-német állampolgár. A hatóságok további hat személy ügyében indítottak vizsgálatot; őket azzal gyanúsítják, hogy részt vettek az ellenzékiek kifürkészésében.

A két feltételezett kém elfogása után berendelték a berlini külügyminisztériumba Szíria németországi nagykövetét. Guido Westerwelle német külügyminiszter szerint Berlin semmiképpen sem fogadhatja el német földön élő szíriai ellenzéki személyek megfélemlítését.

Egy külföldi képviselet munkatársainak kiutasítása amúgy az egyik legsúlyosabb büntetőintézkedésnek számít a diplomáciában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik