Nagyvilág

Az al-Kaida is beszállt a szíriai harcba

Szombaton is folytatódtak Szíriában a harcok, a főváros közelében és Homszban több tucat a halálos áldozatok száma. Több forrás szerint az országban aktívak az al-Kaida iraki szárnyához tartozó terroristák.

Amerikai sajtóhírek washingtoni hírszerző forrásokra hivatkozva szombaton azt közölték, hogy a pénteki Aleppói, valamint a december végi damaszkuszi merényletek nagy valószínűséggel az iraki al-Kaida számlájára írhatóak.

Az iraki belügyminiszter-helyettes is arról számolt be szombaton, hogy iraki dzsihadisták harcolnak Szíriában, és jelentős mennyiségű fegyvert csempésznek az ország északi szomszédjába. A nagyobb kereslet felverte a fegyverek árát: míg korábban 100 és 200 dollár között volt egy kalasnyikov ára, addig mára ez 1000-1500-ra emelkedett.

Török források szerint a szíriai kormányzat erőszakos fellépésére válaszul egyre többen fordítanak hátat a hadseregnek. A török sajtó szombaton idézte Ahmet Davutoglu török külügyminisztert, aki mintegy 40 ezerre becsülte a szíriai katonaszökevények számát. Ankara szoros kapcsolatban áll a szíriai felkelőkkel és menedéket nyújt az ellenzék politikai képviselőnek és a dezertőr tiszteknek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik