Nagyvilág

Kanadai ügyész Magyarországnak: „Nem kellenek a bűnözőitek”

Kikelt a „bizarr” magyar igazságszolgáltatási rendszer ellen egy kanadai ügyész egy csalással vádolt magyarországi menekült tárgyalásán.

„Nem kellenek a bűnözőitek” – üzente Magyarországnak Toni Skarica kanadai ügyész, a Hamilton városában működött állítólagos magyar embercsempészbanda elleni per főügyésze. Skarcia egyben felhívta a figyelmet a kanadai bevándorlási és jóléti törvények hiányosságaira. Az ügyész szerint ugyanis a rossz jogszabályok tették lehetővé magyarországi roma bűnözőknek, hogy Hamilton városában éljenek, és ezért még pénzt is kapjanak az államtól – írta a Hamilton Spectator című kanadai lap.

Skarcia erről egy 45 éves roma nő bírósági meghallgatásán beszélt, aki pénteken bűnösnek vallotta magát csalás vádjában. Nemes Viktória 2008 decemberében érkezett menekültkén Kanadába, és utána férjével együtt ötvenezer kanadai dollárnyi állami segélyt vett fel, átverve a kanadai hatóságokat.

Az ügyész szerint a „bizarr” magyar igazságszolgáltatási gyakorlat tette lehetővé, hogy a nő egyátalán eljusson Kanadába. A kanadai ügyész azt hozta fel példának, hogy egy elítélt bűnöző Magyarországon még hazamehet, mielőtt börtönbe kell vonulni, és ez a gyakorlat olyan, mintha „direkt arra készítették volna, hogy segítse a bűnözők szökését”. Nemes pontosan ezt is tette – írta a Spectator.

A 45 éves nő ellen Kanadába érkezésekor öt körözés volt kiadva Magyarországon, és két és fél évig tartó börtönbüntetést is kapott. Ezekről azonban a kanadai hatóságok nem tudtak, amikor elbírálták menekültjogi kérelmét, a nő pedig nem árulta el bűnözői múltját. A magyar hatóságok csak másfél évvel később értesítették a helyi hatóságokat Nemes múltjáról.

A bűnösségét elismerő nőre az ügyészség nem kérte börtönbüntetés kiszabását, és inkább azonnali kiutasítását javasolták. Skarcia elmondása szerint azért, mert nem akarnak több pénzt áldozni a nőre a kanadai adófizetők pénzéből.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik