Belföld

Kivándorolt Kanadába a magyar roma jogvédő

Az ismert roma jogvédő és politikus, Mohácsi Viktória is kivándorolt Kanadába, amit környezetéből többen is megerősítettek - írja a Népszabadság pénteki számában.

Mohácsi Viktória korábban az oktatási tárca (roma és hátrányos helyzetű gyermekek integrációjáért felelős) miniszteri biztosa, majd az SZDSZ színeiben az Európai Parlament képviselője volt. Jogvédőként a Mozgalom a Deszegregációért Alapítványt vezette. Életveszélyes fenyegetések miatt 2009-ben rendőri védelmet kért. Az Egyesült Államokban 2010-ben rangos emberi jogi díjat kapott – ismerteti a lap.

Rokoni, baráti és ismeretségi köréből egybehangzóan megerősítették, hogy Mohácsi Viktória tavaly decemberben elhagyta Magyarországot, és a kanadai Torontóba ment azzal a szándékkal, hogy politikai menedékjogot kér. Bár névvel senki nem kívánt nyilatkozni, többen elmondták, hogy országosan ismert politikus és jogvédő létére idehaza nem talált megélhetést, komoly anyagi gondokkal küszködött.

A cikk szerint egyelőre pontosat nem sikerült megtudni arról, hogy szándékának megfelelően ténylegesen beadta-e a menedékjogi kérelmet. A lap próbálta felvenni a kapcsolatot Mohácsi Viktóriával, az elküldött e-mailekre még nem érkezett válasz.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik