Nagyvilág

Dzsihádot hirdettek a jordániai Muzulmán Testvérek

Kiáltványuk szerint "az összes muzulmán kötelessége, hogy támogassák a Szabad Szíriai Hadsereget a rendszer brutális agressziója ellen".

Dzsihádot, vagyis “szent háborút” hirdettek a szíriai rendszer ellen vasárnap a jordániai Muzulmán Testvérek. Az internetre föltett kiáltványuk szerint “az összes muzulmán kötelessége, hogy támogassák a Szabad Szíriai Hadsereget a rendszer brutális agressziója ellen”.

Ebben a “hadseregben” gyűlnek össze azok a katonák, akik megszöktek alakulatuktól, és a demokráciát követelő népmozgalom mellé álltak a fegyverükkel. “A szíriai népet megilleti az önvédelem joga, és nem szabad magára hagyni” – hangoztatják a Muzulmán Testvérek a közleményükben.

A csoport ezzel párhuzamosan felszólította Jordánia kormányát, hogy ismerje el az ellenzéki Szíriai Nemzeti Tanácsot a szíriai nép legitim képviselőjeként. Levelet küldtek az orosz és a kínai miniszterelnöknek is, hogy vonják vissza az ENSZ Biztonsági Tanácsában kimondott vétójukat, amellyel megakadályozták Damaszkusz elítélését.

“A vétóval szabad kezet adtak az Aszad-rendszernek a szíriai nép ellen elkövetett bűnei megsokszorozására” – mondta a dzsihád kihirdetése alkalmával Hamzeh Manszúr, az Iszlám Akciófront nevű párt vezetője. Az akciófront a Muzulmán Testvérek mozgalmának politikai “karja”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik