Nagyvilág

Szírián zördült össze Moszkva és Washington

Csalódott az ENSZ és az EU Oroszországban, mert megvétózta az arab és európai országok által a Biztonsági Tanácsban, Szíria ellen beterjesztett határozattervezetet.

Oroszországnak szembe kell néznie a szíriai valósággal, a hatalom általi véres leszámolással – jelentette ki Catherine Ashton, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője Mexikóvárosban, utalva arra, hogy Moszkva megvétózta a szíriai rezsimet elítélő ENSZ-határozattervezetet.

A nemzetközi közösség nem nézheti ölbe tett kézzel a szíriai “tömegmészárlást”, azt üzenem orosz kollégáimnak: nekik is fel kell ismerniük, hogy mi folyik Szíriában, mi ott valóság” – hangsúlyozta Ahmet Davutoglu. A török külügyminiszter csalódottságának adott hangot amiatt, hogy Oroszország megvétózta a Biztonsági Tanácsban beterjesztett határozattervezetet, akárcsak Kína.

Törökország szerdán bejelentette, hogy megpróbál a lehető legrövidebb időn belül nemzetközi konferenciát szervezni a szíriai válság békés rendezéséről. A török szándékot támogatja az Egyesült Államok. “Ha az ENSZ nem cselekszik, akkor szükségünk van egy másik nemzetközi körre, amely kifejezésre juttatja, hogy szolidáris a szíriai néppel, és tiltakozik a várontás, a tömegmészárlás miatt” – mondta Davutoglu.

Emberi jogi aktivisták szerint csütörtökön mintegy 80 ember halt meg a harcokban Szíriában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik