Nagyvilág

Lerohannák Szíriát?

A Pentagon felkészült a katonai opciók kidolgozására Szíriával kapcsolatban a CNN szerint.

A Pentagon, valamint a közel-keleti térségért és Közép-Ázsiáért felelős amerikai Középső Parancsnokság (CENTCOM) megkezdte az amerikai haderő képességeinek előzetes áttekintését arra az esetre, ha Barack Obama elnök utasítást adna különböző lehetőségek kidolgozására Szíriával kapcsolatban – jelentette kedden a CNN.

A hírtelevízió két, meg nem nevezett kormányzati tisztségviselőre hivatkozva közölte, hogy noha az Egyesült Államok továbbra is a diplomáciai a gazdasági nyomásgyakorlásra összpontosít, a katonai vezetés “felmérő gyakorlatot” tart annak feltérképezésére, milyen kapacitások állnak rendelkezésre a térségbeli egyéb amerikai katonai feladatokban lekötötteken felül. A két tisztségviselő szerint az effajta tervezés “tipikus a Pentagonnál”.

Segítségtől a katonai csapásig

A Pentagon szigorúan figyeli a szíriai fejleményeket. Nem is végezné a feladatát, ha nem közölné elképzeléseit” – nyilatkozott az egyik kormányzati tisztségviselő. – Mindazonáltal nem született döntés semmilyen szíriai katonai beavatkozásról – tette hozzá.

A CNN szerint ilyen esetekben a katonai vezetés az összes lehetőséget megvizsgálja, a humanitárius segítségnyújtástól kezdve az ellenzéki csoportok támogatásán át a közvetlen katonai csapásig. Ez utóbbi lehetőséget a két kormányzati vezető “valószínűtlennek” nevezte.

Meg vannak számlálva el-Aszad napjai

Ugyanakkor az amerikai ENSZ-nagykövet egy nyilatkozatából, amelyet a CNN-nek adott kedden, világosan kiderül, hogy az amerikai vezetés a folytatódó szíriai erőszak miatt elvesztette türelmét Bassár el-Aszad elnökkel szemben.

“Az ön napjai meg vannak számlálva” – mondta szavait a szíriai vezetőhöz intézve a hírtelevízióban Susan Rice, az amerikai ENSZ-misszió vezetője. – “Itt az ideje, sőt, elmúlt az az idő, hogy ön felelősségteljesen és békésen átadja a hatalmat.”

“Mielőtt azonban katonai megoldásról beszélnénk, meg akarunk bizonyosodni arról, hogy minden rendelkezésünkre álló diplomáciai módszert kimerítettünk” – tette hozzá Rice.

“El kell kezdenünk fontolóra venni minden lehetőséget, beleértve az ellenzék felfegyverzését. A vérontásnak véget kell vetni” – jelentette ki kedden John McCain szenátor, a fegyveres testületeket felügyelő szenátusi bizottság rangidős, republikánus párti tagja

“Jelenleg nem gondolkodunk ilyen lépésen” – mondta a szíriai ellenzék lehetséges felfegyverzésével kapcsolatban Jay Carney, a Fehér Ház szóvivője. Mint mondta, az Egyesült Államok a szíriai lakosságnak nyújtandó humanitárius segélyről konzultál a szövetségeseivel, de ennek mikéntjéről nem nyilatkozott.

Victoria Nuland amerikai külügyi szóvivő szintén a humanitárius segély lehetőségéről beszélt, és hozzátette: “nem gondoljuk, hogy (a válságra) az volna a válasz, hogy még több fegyver kerüljön Szíriába”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik