Nagyvilág

Megszegte ígéretét a szíriai elnök

Az orosz külügyminiszternek kedden ígéretet tett a szír elnök, hogy véget vet a hónapok óta tartó vérontásnak. Szerdán mégis kiújultak a harcok.

A Bassár el-Aszad elnökhöz hű szíriai hadsereg páncélozott alakulatai szerdán folytatták behatolásukat az ország középső részén lévő Homsz városába, s rakéta- és aknavető-támadásokkal próbálták felszámolni a felkelők ellenállását – jelentették ellenzéki aktivisták.

A nagy-britanniai központú Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központjának munkatársai szerint több tucat civil halottjuk van szerda hajnal óta a tüzérségi támadásoknak Homsz több negyede, Bajada, Bába-Amro, Haldíja és Karm-ez-Zejtún ellen. Omar Sáker bába-amrói aktivista elmondása szerint a negyedet “igen intenzíven lövik”, és ő maga öt holttestet látott a környéken.

Előző nap járt a szíriai fővárosban Szergej Lavrov orosz külügyminiszter, és ígéretet kapott a szíriai államfőtől arra, hogy Damaszkusz véget vet a hónapok óta tartó vérontásnak. Eközben nyugati és arab államok újabb lépéseket tettek a rezsim nemzetközi elszigetelésére.

A harckocsik bevonultak a város Insaat negyedébe, miáltal közelebb kerültek az ellenzéki erők bázisához, Bába-Amro negyedhez. A hadsereg ez utóbbit lőtte eddig a leghevesebben, és ott okozta legkevesebb száz lakos halálát az utóbbi két napon – közölte egy aktivista Homszból műholdas telefonon a Reutersszal. Homsz sok részén el vannak vágva a távközlési vonalak, így nehéz általános képet adni a helyzetről – tette hozzá.

A szíriai állami hírügynökség jelentette, hogy “fegyveres terrorista csoportok” megtámadtak rendőrségi ellenőrzőpontokat Homszban, és aknavetőkkel lőtték a várost. Három akna állítólag eltalálta a homszi olajfinomítót, a két szíriai finomító egyikét. A hírügynökség nem közölte, mekkora kár keletkezett a létesítményben.

Aktivisták szerdai jelentései szerint harckocsik lőtték előző nap a Damaszkusztól 30 kilométerrel északnyugatra lévő, 20 ezer lakosú Zabadáni várost is, és két lakos halálát okozták. Így az utóbbi két napon összesen tíz ember halt meg itt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik