Nagyvilág

Becsületgyilkosság Kanadában

Három tizenéves lányát ölte meg felesége és fia segítségével egy afgán férfi, mert úgy viselkedtek, mint a nyugati tinédzserek.

“Becsületgyilkosság” elkövetésében talált bűnösnek egy kanadai esküdtszék három afgán bevándorlót, akik négy családtagjukkal végeztek azok “szégyenletes” életvitele miatt. A vád szerint a Mohammed Shafia, felesége és legidősebb fiuk előre megfontolt szándékkal, hidegvérrel végzett a család három tizenéves lányával és Shafia első feleségével.

A nővéreknek azért kellett meghalniuk, mert a konzervatív elveket valló apa szerint szégyent hoztak a családra kicsapongó életmódjukkal: kettejüknek barátja volt, míg a legfiatalabb, 13 éves lány “túl kihívóan öltözködött”, kimaradt az iskolából, és nem tisztelte a családfőt. A negyedik áldozat Shafia első felesége volt, aki poligám házasságban élt Shafiával és annak második nejével.

A vád a tárgyalás alatt azt is bemutatta, hogy a lányokat haláluk előtt rettegésben tartotta a családfő; egyikük egy nőknek fenntartott védett házba szökött apja haragja elől, míg a legfiatalabb testvér arra kérte a hatóságokat, hogy nevelőszülőknél helyezzék el. A négy holttestet 2009 júniusában egy csatornában elmerült autóban találták meg, az áldozatok megfulladtak. Az ügy megrázta a kanadai közvéleményt.

A szándékos emberölésért életfogytiglani börtönbüntetés jár Kanadában. Ha az ítélet jogerőre emelkedik, a vádlottak legkorábban 25 év múlva szabadulhatnak.

A vádlottak ártatlannak vallják magukat, és fellebbeznek az ítélet ellen. A védelem szerint a négy áldozat balesetben halt meg, a családfőt pedig nem a bizonyítékok, hanem lehallgatott szavai miatt ítélte el az esküdtszék.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik