Nagyvilág

Gátszakadás miatt árvíz öntött el egy bolgár falut

Legalább három ember meghalt, miután egy víztározó átszakadása után árvíz pusztította el a dél-bulgáriai Biszer falut.

Az Ivanovo víztározó gátja a heves esőzés és a hónyomás hatására szakadt át, elárasztva a Bulgária déli részén található Biszer falut, ahol egy rádiójelentés szerint három ember vesztette életét. A település mintegy 600 lakosát felszólították, hogy másszanak fel elöntött házaik tetéjere, és ott várják be míg kimentik őket – mondta el a hivatalában rekedt Zlatka Valkova polgármester a bolgár közszolgálati rádiónak. A helyi katasztrófavédelem csónakos egységei már el is érték a falut, és harminc embert sikerült kimenteniük – írta a novinite.com

A bolgár közszolgálati televízió közlése szerint a légierő helikoptert küldött a bajba jutott emberek kimentésére, és a faluba tart Bojko Boriszov bolgár kormányfő is. A miniszterelnök a bolgár televíziónak adott interjújában elmondta: annak ellenére folytatják a helikopteres mentést, hogy „a sok pénzért vásárolt Cougar mentőhelikopterek” nincsenek felkészítve a téli használatra – írta a novinite.com. A kormányfő közlése szerint a helikoptereken nincsen jégtelenítő eszközök, és emiatt nagy a veszélye a hajtóműleállásnak, de „vállalják a kockázatot”.

A bolgár hatóságok az ország dél részén több helyen is vörös riasztást rendeletek el a rossz időjárás miatt, egyes helyeken pedig vészhelyzetet hirdettek áradásveszély miatt. A szófiai repülőtéren reggel hét járatot, köztük a budapestit kellett törölni, és akadozik a vonatközlekedés is – írta a SofiaEcho.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik