Nagyvilág

Halálos a havazás a Balkánon

Rendkívül kemény a tél a Balkánon: Szerbiában rendkívüli állapotot hirdettek, Boszniában 40 órán át tartott egy alagútban rekedt busz kiszabadítása, Koszovóban nincs tanítás.

Szerbiában vasárnap este a kormány az egész országra kiterjedően kihirdette a rendkívüli helyzetet. Ivica Dacic belügyminiszter és miniszterelnök-helyettes úgy nyilatkozott: a rendkívüli helyzet kihirdetése elsősorban azt jelenti, hogy a gépi erőt és az ehhez szükséges kezelőszemélyzetet mozgósítani fogják a hótorlaszok eltávolítására és a még megközelíthetetlen településekre vezető utak megtisztítására.

A nagy hidegnek és havazásnak eddig kilenc halálos áldozata volt, egy eltűntet még keresnek, és az előző napi 27 helyett immár 32 községben van rendkívüli állapot, 69 700 ember van elvágva a külvilágtól – írja a Vajdaság Ma.  

A vajdasági magyar napilap szerint bár hétfőn megszűnik a havazás, de továbbra is nagyon hideg lesz: -15 és -9 fok várható. Keddtől pedig ismét havazni fog és rendkívüli hideget ígérnek a meteorológusok.

Akárcsak pénteken Szerbiában, vasárnap Koszovó fővárosában, Pristinában is bejelentették, hogy 10-éig szünetel a tanítás a koszovói iskolákban.

Horvátországban javult a helyzet, Macedónia hó alatt

Alábbhagyott a tomboló szél az Észak-Balkánon és vasárnaptól már járhatóak lettek az autópályák Zágrábtól Rijeka, valamint Split felé. Montenegróban viszont újabb rendkívüli hideghullám érkezését várják, Macedóniában pedig ismét havazik. Az autóbusz-közlekedés még mindig akadozik, Horvátországban, Vrgorac és Imotsk térségében körülbelül 120 település még mindig el van vágva a külvilágtól.

Montenegró északi és déli része között vasárnap este még mindig nem lehetett közúton közlekedni, és az ország északi részén szinte minden település megközelíthetetlen. Podgoricai jelentések szerint viharos erejű szél kíséretében új és rendkívüli hideghullám érkezésére, kiadós havazásra lehet számítani Montenegróban.

Átmeneti szünet után vasárnap este ismét havazni kezdett Macedóniában, ahol máris fennakadások vannak a távolsági buszközlekedésben.

40 óra az alagútban

Bosznia-Hercegovinában, Mostar közelében vasárnap délelőtt, 40 óra után kiszabadult a hó fogságából az az autóbusz, amely egy alagútban rekedt. A bosnyák tengerparton fekvő Neumban szombat óta szünetel az áramszolgáltatás, mert az ítéletidőben két távvezeték ledőlt.

Halálos áldozatok és ónos eső Romániában

Újabb hat halálos áldozatot követelt az ítéletidő Romániában. Az Egészségügyi Minisztérium közleménye szerint az elmúlt nyolc napban immár 34 ember halálát okozta kihűlés. Az ítéletidőnek tulajdonítható halálos áldozatok száma azonban ennél nagyobb, szombat óta ugyanis a hó és a Dél-Romániában hullott ónos eső okozza a legnagyobb nehézségeket.

Bukarestben vasárnap hajnalban mínusz 3 fokos hőmérsékletben hullott záporeső, ami azonnal ráfagyott az útra és a gépkocsikra. A csúszós utakon több halálos autóbaleset történt. A hóeltakarításnak is van már áldozata Romániában: a fővárosban egy asszonyt a hátrafelé tolató hóeke gázolt halálra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik