Nagyvilág

Rendkívüli helyzetet hirdettek ki Szerbiában

A havazás és a nagy hideg miatt egész Szerbia területén rendkívüli helyzetet hirdetett ki a belgrádi kormány vasárnap este.

“Hagyományos módon nem lehet kezelni az előállt helyzetet, amelyet a nagy havazások és a hideg okozott: az utakon a hó eltakarításától kezdve a lakosság élelemmel, gyógyszerekkel és árammal való ellátásáig bezárólag” – olvasható a kormány közleményében.

Ezt megelőzően a rendkívüli időjárási viszonyok miatt megalakított válságtörzs – amely Ivica Dacic belügyminiszter és miniszterelnök-helyettes vezetésével vasárnap délután ülésezett Belgrádban – egyhangúlag úgy döntött, hogy indítványozza a rendkívüli helyzet bevezetését. Ezen az ülésen jelen volt a kormány több tagja, így a védelmi, az egészségügyi, az oktatási, a munkaügyi és a közlekedési miniszter is.

“Tekintettel arra, hogy az országban már 37 községben kihirdették a rendkívüli helyzetet, és több mint 70 ezer ember van a hó fogságában, a külvilágtól elzárva, és a halálos áldozatok száma kilencre emelkedett, egy ember pedig eltűnt, úgy vélem, hogy az előállt helyzet további következményeit másként nem lehet megakadályozni, mint hogy a válságtörzs indítványozza a kormánynak: Szerbia egész területén hirdesse ki a rendkívüli helyzetet” – jelentette ki Ivica Dacic a válságtörzs ülésén.

Zarko Obradovic oktatási miniszter elmondta, hogy február 6-tól 10-ig az iskolákban tanítási szünetet rendeltek el. “Ez 900 ezer diákot és 120 ezer alkalmazottat érint, és ha ehhez hozzáadjuk az egyetemi hallgatók számát is, akkor ennél jóval több emberről van szó” – hangsúlyozta Obradovic, és hozzáfűzte, hogy a községek többsége egyetért az intézkedéssel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik