Nagyvilág

A szerbek ma visszafogják a füstölést

Január 31-ét országosan füstmentes nappá nyilvánították Szerbiában.

Szerbiában a felmérések szerint a felnőtt lakosság körében a férfiak 38,1 százaléka, a nőknek pedig majd 30 százaléka rendszeresen dohányzik. A tendencia csökkenő, de még így is riasztó a dohányosok száma.

Aggasztó a helyzet

A szlogen ezúttal így hangzik: “Élvezd az életet füstmentesen!” A cél ráirányítani a figyelmet és támogatni azokat az erőfeszítéseket, amelyeknek célja országosan visszaszorítani a dohányzást Szerbiában.

A 2000-ben elvégzett felmérésekhez viszonyítva biztatóan csökkent a dohányosok száma Szerbiában – 9,8 százalékkal a férfiak esetében és 3,8 százalékkal a nőknél – de még így is aggasztóak a dohányosok adatai.

Még a kismamák is

Különösen elgondolkodtató, hogy a gyermeket váró nők egyharmada rendszeresen, vagy a terhesség időtartama alatt egy ideig, ha csak átmenetileg is, de hódol a dohányzás szenvedélyének, annak ellenére, hogy sokan tisztában vannak a dohányfüst embrióra gyakorolt káros hatásával.

A belgrádi városi közegészségügyi intézet által végzett kutatások szerint a kétéves gyerekeket nevelő édesanyák nem kevesebb, mint 40 százaléka rendszeresen vagy időnként rágyújt, kisgyerekük jelenlétében is. Feltűnő adat az is, hogy a dohányzó kismamák egynegyede ügyet sem vet arra, hogy a csecsemője közelében gyújt-e rá vagy sem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik