Gazdaság

Égbe szökik a cigi ára

A jövedéki adó emelkedése miatt holnaptól dobozonként 50-60 forinttal drágul a cigaretta.

Február elsejétől ismét drágulnak a dohánytermékek Magyarországon, nem is kevéssel. Csomagonként akár 50-60 forintos áremelkedéssel is számolhatnak a dohányosok – írja a Pénzcentrum. További rossz hír a nikotinistáknak, hogy júliusban újabb, dobozonként 30-40 forintos drágulás várható, vagyis a kétlépcsős emelés nyomán egy doboz cigaretta akár száz forinttal is többe kerülhet majd.

Februártól ezer darab cigaretta adóterhelése a jelenlegi 10 550 helyett 11 500 forint lesz, ezzel együtt a kiskereskedelmi árra vetítve legalább 30 százalékos, minimum 21 100 forint adót kell fizetni. Júliustól pedig az előbbi tétel 11 900, utóbbi pedig 31 százalékra, minimum 22 300 forintra emelkedik.

A dohánytermékek jövedéki adójának emelésétől a kormány húszmilliárd forintos többletbevételt remél.

Mint arról beszámoltunk, a nemdohányzók védelméről szóló törvény szigorításának értelmében 2012. január 1-jétől tilos a dohányzás közforgalmú intézményekben – így a szórakozó- és vendéglátóhelyeken, a munkahelyeken, a közösségi közlekedési eszközökön és a megállókban, az aluljárókban, a játszótereken, valamint a megállóhelyek és a játszóterek ötméteres környezetében. A tilalom betartását az ÁNTSZ ellenőrzi, megsértése esetén egészségvédelmi bírságot szabhat ki. A büntetés a türelmi idő lejárta után, 2012 áprilisában kezdődik. A szabályszegők mélyen a zsebükbe nyúlhatnak: magánszemélyek esetében 50 ezer, intézmények esetében akár 2,5 millió forintos is lehet a bírság.

A szigorítás egyik eredményeként az elmúlt hetekben brutálisan megugrott az elektromos cigaretták kereslete hazánkban. Van, ahol csak rendelést tudnak felvenni a vásárlóktól, mert elkapkodták az összes terméket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik