Nagyvilág

Nem engedte a testmotozást egy amerikai szenátor

Feltartóztatták hétfőn a nashville-i reptér biztonsági emberei Rand Paul republikánus szenátort, aki nem volt hajlandó alávetni magát a testi motozásnak.

Rand Paul szenátor az incidenst követően elmondta, hogy a reptéri szkenner tévesen riasztott, amikor át akart haladni az ellenőrzőkapun. A szerkezet problémát jelzett a politikus térdénél, aki újabb szkennelést kért. Ezt a Közlekedésbiztonsági Hivatal (TSA) emberei elutasították és testi motozást kívántak alkalmazni.

Paul szenátor azt állította, hogy feltűrte a nadrágszárát, hogy bebizonyítsa, semmit sem rejteget a térdénél, de a TSA alkalmazottjai egy fülkében “őrizetben tartották”, ezért lekéste a Washingtonba tartó járatot.

Az eset megkülönböztetett figyelmet kapott az amerikai médiában, mert a kentucky-i szenátor Ron Paul republikánus elnökjelölt-aspiráns és texasi képviselő fia, valamint az ultrakonzervatív Tea Party mozgalom egyik meghatározó alakja. Az apa és a fiú egyaránt ismert bírálója a TSA által bevezetett szigorított reptéri biztonsági eljárásnak.

A TSA szóvivője cáfolta, hogy Pault őrizetbe vették volna és elmondta, hogy a politikus önként hagyta el az ellenőrzőpontot. Rámutatott, hogy a TSA alkalmazottjai egyetlen utast sem engednek be a repterek biztonságos területére, amíg az megtagadja, hogy teljes mértékben alávesse magát a biztonsági ellenőrzésnek.

Paul szenátor végül átfoglaltatta jegyét, majd miután minden probléma nélkül átment egy újabb ellenőrzésen, az amerikai fővárosba repült.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik