Nagyvilág

Szoknyapecér vagy mormon válthatja Obamát

Egy ötgyerekes, hűséges mormon és egy „feleségfaló” rutinos politikus között dőlhet el, ki lesz Barack Obama republikánus kihívója a novemberi elnökválasztáson.

Továbbra sem dőlt el, hogy ki lehet Barack Obama republikánus kihívója a novemberi amerikai elnökválasztáson. Eddig ugyanis a republikánus elnökjelölt-állítási erőpróba-sorozat minden fordulóját más jelölt nyerte meg: a január 3-i iowai jelöltállító gyűléseken hivatalosan Santorum, a január 10-i New Hampshire-i előválasztáson Mitt Romney szerezte meg az elsőséget, január 22-én pedig Newt Gingrich a szavazatok 41 százalékával győzött Dél-Karolinában. Itt, bár Mitt Romney csak a második helyen végzett 28 százalékkal, továbbra is őt tartják a legesélyesebbnek. Közben Jon Huntsman múlt hétfőn kiszállt a küzdelméből.

Romneyt tartják a legesélyesebb kihívónak

A The Washington Post és az ABC News közös, múlt héten nyilvánosságra hozott felmérése szerint Romney-nak kétszer akkora támogatottsága van országos viszonylatban a Republikánus Párt elnökjelöltségéért folyó előválasztási küzdelemben, mint az őt legjobban megszorongató vetélytársainak. Tíz republikánus szavazó közül csaknem hat tekinti őt a párt legjobb adujának Obama ellen.

„A republikánus elnökaspiránsok közül Mitt Romney lenne Barack Obama demokrata párti amerikai elnök legesélyesebb kihívója, ha ma tartanák a választásokat” – derült ki a Rasmussen Reports közvélemény-kutató intézet jelentéséből is. Ő az egyetlen republikánus párti jelölt, aki a felmérések szerint Obama fölé tudott kerekedni – igaz, a november 6-i elnökválasztásig még sok idő van hátra.

Mitt Romney, az ötgyerekes mormon

No de ki is Mitt Romney? Willard Mitt Romney néven született a Michigan állambeli Detroitban, 1947. március 12-én, szülei legkisebb gyermekeként. Édesapja egy mexikói mormon kolóniában született, de a politikus felmenői között skót és német ág is felfedezhető. Ötéves volt, amikor Detroitból Bloomfield Hillsbe költöztek, ahol Romney apja egy autógyár, az American Motors vezetője lett, visszarántva a céget a csőd széléről. Mitt Romney állami általános iskolába járt, ám hetedik osztálytól egy magán fiúiskolába került, ahová nagyrészt az övénél tehetősebb családok gyermekei jártak, ráadásul ő volt az egyetlen mormon.

A politikához akkor került először közel, amikor édesapját, George Romneyt, Michigan kormányzójává választották (majd kétszer is újrázott), és a hivatalában dolgozott. Ezen kívül nyári munkákat is vállalt, például biztonsági őr volt a Chrysler egyik üzemében. Sosem volt kifejezetten éltanuló, a csínytevésekben viszont rendszerint benne volt. A középiskola utolsó évében kezdett el randevúzni a nála két évvel fiatalabb Ann Daviesszel. 1965-től egy évet a Stanford egyetemen tanult. Iskola mellett ismét biztonsági őrként dolgozott, a pénzből pedig titokban hazautazott, hogy lássa Annt. 1966 júliusától 30 hónapot töltött Franciaországban, mint mormon misszionárius. Szemtanúja volt az 1968-as diáktüntetéseknek is. Júniusban önhibáján kívül autóbalesetet szenvedett, ő súlyosan megsérült, autója egyik utasa meghalt. Ugyanebben az évben édesapja indult az elnökjelöltségért, ám alulmaradt. Később viszont dolgozott Nixon elnök mellett, mint a városfejlesztésért felelős miniszter.


Mitt Romney, a legesélyesebb jelölt
Fotó: MTI / EPA

Mitt Romney Franciaországból hazatérve, 1969-ben feleségül vette Annt Daviest. Összesen öt fiúgyermekük született, az első, Tagg, 1970-ben. Ugyanebben az évben segédkezett édesanyja – sikertelen – kampányában a michigani szenátorságért. 1971-ben beiratkozott a Harvard egyetemre, párhuzamosan végezve a jogi és az üzleti fakultást. 1975-ben cum laude minősítéssel végzett a jogon, de az üzleti tanulmányokban is a legjobbak között diplomázott. Ezt követően üzletemberként helyezkedett el, 1983-tól már saját cége (Bain Capital) volt és jelentős sikereket ért el.

1994-ben indult a massachusetsi szenátorválasztáson, ám 58-41 arányban vesztett Ted Kennedyvel szemben. 2003-ban végül megválasztották Massachusetts kormányzójává, ám másodszor nem indult újra a posztért, nem tagadva, hogy az elnökjelöltségre pályázik. Így 2008-ban is megmérette magát a republikánus elnökjelölt-állításban, ám akkor alulmaradt John McCain szenátorral szemben. Sokak szerint mormon vallása is rontott esélyein.

Romney sikeres üzletember, így nem meglepő, hogy támogatottsága elsősorban a magasabb jövedelmű konzervatívok körében erősödött. A 270 millió dolláros vagyonnal rendelkező politikus népszerűségét éppen hogy megerősítette az a lejáratási kampány, amely szerint a politikus egy olyan “karvalytőkés”, aki „élvezi, ha munkásokat rúghat ki, s aki a Bain Capital befektetési vállalat vezetőjeként cégek felvásárlásból és továbbadásából gazdagodott meg” – mint ellenfelei fogalmaztak vele kapcsolatban.

Newt Gingrich, a feleségfaló

Az eddigi adatok szerint Mitt Romneyt a republikánus jelöltek versenyében egyedül a Képviselőház egykori elnöke, a rutinos politikus, Newt Gringrich szorongathatja csak meg.

A politikus Newton Leroy McPherson néven látta meg a napvilágot 1943-ban, Pennsylvaniában. Tinédzser édesanyja lemondott róla, így egy hivatásos katona fogadta örökbe. Az Emory egyetemen diplomázott, a Tulane egyetemen pedig PhD fokozatot szerzett. A ’70-es években a nyugat-virginiai főiskolán tanított történelmet és földrajzot.


Fotó: MTI / EPA / Larry W. Smith

Gringrich 1974 óta részese az amerikai politikának, ekkor indult ugyanis először a republikánusok színeiben a georgiai 6-os számú választókerület képviselői helyéért, ám vesztett. 1978-ban viszont már sikerült győznie, ezt követően pedig hatszor választották újra. A republikánusok 1994-es választási sikerben is jelentős része volt (40 év után először sikerült többségbe kerülni a Kongresszusban a demokratákkal szemben), ezért 1995-ben a Time magazin az év emberének választotta. 1995 és 1999 között ő volt a Képviselőház elnöke is.

Az evangélikusként született Newt Gingrich egyetemistaként lett a déli baptista irányzat követője, majd 2009-ben – két válás után – áttért a felesége, Callista katolikus hitére.

Faképnél hagyta a nejeit

Magánélete sem volt kevésbé mozgalmas a politikusnak: összesen háromszor nősült. 1962-ben, 19 évesen vezette oltár elé a 26 éves Jackie Battleyt, aki korábban a geometriatanára volt az iskolában. Két lányuk született, egyikük jelenleg a Gringrich-stáb kommunikációjáért felelős. Miután feleségénél rákot diagnosztizáltak, 1980-ban a politikus váratlanul – egyesek szerint a kórházi ágyánál – elhagyta családját Marianne Gintherért, akit 1981-ben vett feleségül. Ám őt is megcsalta képviselőházi asszisztensével, Callista Bisekkel. A fiatal nő lett a harmadik neje. A volt feleség ezt azonban úgy tűnik, máig nem emésztette meg, a kampányban ugyanis kitálalta házasságuk és válásuk részleteit, amelyek nem túl pozitív színben tüntetik fel a republikánus politikust.

Marianne Gingrich 1999-ben kimondott válásuk óta most először adott televíziós interjút, súlyos csapást mérve a dél-karolinai előválasztások előtt egykori hitvesére. Az asszony, aki önmagát konzervatív republikánusnak vallja, azt mondta, azért állt most a nyilvánosság elé, hogy a választók valós képet alkothassanak a volt férjéről.

“Nyitott házasságot akart, de én nem egyeztem bele” – fogalmazott a volt feleség, hozzátéve, sokkolta Gingrich viselkedése, különösen az, amikor megtudta, hogy a férje a washingtoni lakásukban az ő hálószobájában csalta meg. Az asszony elmondása szerint éjszakánkét mindig felhívta a nejét és a szeretője füle hallatára mindig azzal zárta a beszélgetéseket: szeretlek!

Marianne Gingrich szerint a férje hónapokkal azután hagyta el, hogy sclerosis multiplexet diagnosztizáltak nála és az orvosok azt javasolták, hogy kerülje a stresszt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik