Nagyvilág

Bíróság előtt a fecsegő CIA-ügynök

Büntetőeljárás indult az Egyesült Államokban a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) egy volt ügynöke ellen, akit azzal vádolnak, hogy titkos információkat hozott nyilvánosságra.

A vádlott, John Kiriakou 1990-től 2004-ig volt a CIA alkalmazottja. Ezután a szenátus külügyi bizottságánál dolgozott 2011 májusáig.

Azzal vádolják, hogy újságíróknak felfedte két, fedésben dolgozó CIA-ügynök kilétét, akik közül az egyik részt vett az al-Kaida nemzetközi terroristahálózat egy magas rangú tagjának, a 2002 márciusában Pakisztánban elfogott palesztin Abu Zubejdának a kihallgatásán.

Kiriakou 2007 decemberében az ABC tv-csatorna műsorában először ismerte el nyilvánosan, hogy a Kuba szigetén lévő amerikai támaszponton, Guantánamón “vízbefojtásos” technikát alkalmaztak Zubejda kihallgatásakor. A gyanúsított vízbefúlását imitáló kihallgatási technikát rendszeresen alkalmazták terrorista gyanúsítottak kihallgatásakor George W. Bush elnöksége alatt. Barack Obama hivatalba lépése után kínzásnak minősítették és betiltották.

Kiriakout helyi idő szerint hétfő délután 250 ezer dolláros óvadék ellenében szabadlábra helyezték, de megtiltották neki, hogy elhagyja Washingtont. A 47 éves volt CIA-ügynököt 20 év börtönre ítélhetik, ha az összes vádpontban bűnösnek találják.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik