Nagyvilág

Megölték az al-Kaida amerikai születésű vezetőjét

Megölték Jemenben Anvar al-Avlaki amerikai születésű radikális imámot, az al-Kadia helyi vezetőjét.

Az Egyesült Államok által körözött férfit, akinek megölésére felhatalmazást kapott a CIA, „a kíséretében lévő más terroristákkal együtt ölték meg” – közölte szűkszavú, részletekbe nem bocsátkozó nyilatkozatában a jemeni védelmi minisztérium szóvivője.

Jemeni biztonsági és törzsi források ugyanakkor arról számoltak be, hogy Avlakival egy légitámadás végzett, amelyet két autó ellen hajtottak végre hajnalban a Szaúd-Arábiával szomszédos, sivatagi Márib tartományban.

“A támadást amerikai repülőgépek hajtották végre” – mondta egy törzsi forrás, hozzátéve, hogy a Szanaától keletre fekvő térség felett néhány nap óta azonosítatlan repülőgépek járőröztek.

A szanaai amerikai nagykövetség nem nyilatkozott az Egyesült Államok által az egyik legveszélyesebb terroristavezérnek tekintett férfi megöléséről – közölte a Guardian. Barack Obama amerikai elnök tavaly áprilisban adott felhatalmazást a férfi megölésére. A 2001-es terrortámadások óta ő lett az első amerikai állampolgár, aki állami merénylet célpontjává vált.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik