Tech

Téged is figyel az amerikai titkosszolgálat

A CIA "bosszúszomjas könyvtárosok" becenevű csoportjának feladata, hogy az étert figyelje - a rádiótól a Facebookig.

A CIA-hez tartozó létesítményt a 9/11-es bizottság javaslatára hozták létre, és elsődleges feladata a terrorelhárítás, illetve az atomfegyverek terjedésének megakadályozása.

A csoport egy névtelen virginiai ipari park igénytelen téglaépületében teljesíti feladatát, ami a használható információk utáni kutatás. Ehhez egész nap a nyilvánosan hozzáférhető tweeteket, Facebook-oldalakat, chatszobákat, újságokat, tévé- és rádióadókat figyeli. Arab vagy mandarin, dühös beszólogatás vagy elgondolkodtató blog – az elemzőknek bármi jöhet.

Az összegyűjtött adatokat egyeztetik más forrásokkal, újságokkal, a helyi amerikai követségek tapasztalataival vagy lehallgatott telefonbeszélgetésekkel – az így kapott képet pedig a Fehér Házban is nagyra értékelik, mert ezáltal bepillantást nyerhetnek egy adott térség életébe és az ottani közhangulatba. Barack Obama amerikai elnök asztalán a napi hírszerzési adatok között szinte naponta ott van a központ munkatársainak keze nyoma.

Az ideális elemző itt olyan, mint A tetovált lány című krimi hősnője: agyafúrt, pimasz hacker, “aki tudja, hol kell keresni azokat a dolgokat, amelyek létezéséről másoknak fogalma sincs”. A munkatársak között szívesen látják a könyvtár szakot végzett, több nyelvet beszélő embereket.

A “bosszúszomjas könyvtárosok” módszere persze nem hibátlan – a jelentések címzettjeit maguk is figyelmeztetik, hogy előfordulhat a városi elit felülreprezentáltsága, hiszen sok országban csak a társadalom leggazdagabb rétegeinek van hozzáférése az internethez.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik