Nagyvilág

A lengyel diákok fele legalizálná a marihuánát

Jelentősen nőtt a cannabis társadalmi elfogadottsága a lengyel diákok körében.

A mazóviai függőség megelőző központ felmérése szerint a 25 éven aluli diákok több mint fele engedélyeztetné a kis mennyiségű marihuána birtoklását, ami több mint 25 százalékos növekedést jelent 2010-hez képest. Más kábítószereknek már jóval kevesebb a “rajongója”: csak minden tizedik megkérdezett legalizálná például az amfetamint. A diákok 54 százaléka azt is tudja, hol juthatna kábítószerhez.

A felmérésből az is kitűnik, hogy a 25 éven aluliak nagy része elsősorban az interneten keres információkat a kábítószerekről és hatásukról. Többségük hiányolja a téma igényes bemutatását az iskolai foglalkozások keretében.

A központ szerint a kábítószer társadalmi elfogadottságát az utóbbi hónapokban fokozódó legalizációs propaganda befolyásolta. A parlamentben is képviselt liberális Palikot Mozgalom több happeningjében a marihuána veszélytelenségére akarta felhívni a figyelmet. Képviselője pénteken a lengyel parlamentben akart elszívni egy füves cigit, de végül csak cannabis illatú füstölőt gyújtott meg.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik