Nagyvilág

Ágyi poloskák űzik el a magyar romákat Kanadából?

A magyarországi romák migrációja "nagyon különös, bizarr és nagyon jól szervezett" - véli a kanadai bevándorlási miniszter.

A torontói roma központban szerzett személyes tapasztalatai még inkább meggyőzték Kanada bevándorlásügyi miniszterét arról, hogy a magyarországi romák tavaly beadott menedékkérelmeiből sok “nem volt tisztességes” – írta a kanadai National Post című lap online kiadásában.

A cikk szerint Jason Kenney, az állampolgársági és bevándorlási ügyek minisztere a múlt hét végén váratlanul látogatást tett Torontóban a Roma Közösségi Központban és a Person nemzetközi repülőtéren. A miniszter, aki beszélt több tucat magyar romával is, arra kereste a választ, hogy miért Kanadát választják célországnak a kivándorló magyar romák, majd aztán miért vonják vissza kérelmüket olyan sokan.

Többen a menedékkérelem elbírálásának hosszú folyamatát kifogásolták, mások pedig elviselhetetlennek minősítették az ágyi poloskák invázióját a kanadai városokban. “Az, hogy ágyi poloskák kiűzhetnek Kanadából valakit, aki feltehetően életét féltve érkezett ide, vagy hogy elrettent bárkit néhány hónapnyi várakozás a menekültügyi meghallgatásra, miközben biztonságban él egy szabad országban, nagyjából megerősítette a minisztert abban, amit már gondolt: a tavaly beadott 2298 magyarországi roma kérelemből sok “nem tisztességes”, és a magyarországi romák migrációja “nagyon különös, bizarr és nagyon jól szervezett” – írta a lap.

Az idei év első felében 1600 magyar állampolgár kért menedéket Kanadában, túlnyomó többségükben feltehetően romák. A tavaly beadott 2298 kérelemből 970-et visszavontak, 117-et lezártak, mert a kérelmező nem jelent meg a meghallgatáson, vagy nem találták meg a bejelentett lakcímén. A maradék 1181 menedékkérelemből csak 22-et fogadtak el a kanadai hatóságok. Szeptemberben és októberben rekordszámú magyar menedékkérő érkezett Torontóba, napi átlagban 17-en, de október 26-án példátlanul sokan, 91-en adtak be menedékkérelmet a Pearson reptéren – derül ki a határőrség adataiból.

Kenney szóvivője korábban kizárta, hogy a vízumkényszer azonnali visszaállítását tervezik Magyarországgal szemben. A miniszter viszont a National Postnak azt mondta, hogy “Kanada mindig fenntartotta magának a jogot a vízumkényszer alkalmazásra”. Ennél többet viszont nem volt hajlandó mondani a kanadai kormány elképzeléseiről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik