Nagyvilág

Így terjednek a modern médiában a rémhírek

A híres amerikai edző halálhírét 15 percen belül cáfolták, mégis milliókhoz jutot el.

A hír, hogy meghalt Joe Paterno, a Penn State egyetem amerikai focicsapatának legendás edzője, helyi idő szerint szombat este háromnegyed kilenckor jelent meg az iskola diáklapjában. A rémhírt ugyan negyed óra múlva már cáfolta is a Paterno család szóvivője, de addigra már több lap is tényként közölte, a Twitteren is terjedni kezdett és a Wikipedián is megjelent – írta a CNN.

Az Onward State című diáklapban közzétett hírt először a CBSSport.com vette át. anélkül, hogy megjelölte volna forrását – írta elemzésében a CNN. A megbízható hírforrásnak tekintett CBS közlése után a halálhírt közölte a brit Guardian, valamint a New Jersey Star-Ledger is. A CBS híre aztán felkerült a több mint 3,5 millió követővel rendelekező @breakingnews Twitter-feed-re, és vilámgyorsan terjedni kezdett a twitterezők közt. Majd valaki frissítette is Paternóval foglalkozó Wikipedia-oldalt halálának dátumával.

Mindez15 percen belül történt, mielőtt a Paterno család szóvivője cáfolta az edző haláláról szóló hírt, és Paterno fia a Twitteren közölte, hogy a CBS jelentése hamis – közölte a CNN.

A cáfolat után az Onward State ügyvezető szerkesztője bejelentette, hogy távozik a laptól a hiba miatt.  Devon Edwards elmondása szerint több forrásuk is megerősítette a halálhírt, és még vizsgálják, hogy hol követték el a hibát. A szerkesztő bocsánatkérése után egy órával a CBSSport.com szerkesztője is elnézést kért, amiért ellenőrizetlen hírt közöltek.

Joe Paternót jelenleg kórházban kezelik, fia közlése szerint súlyos állapotban van.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik