Nagyvilág

Halálosabb lett a politika az újságíróknak

Legalább 43 újságírót öltek meg az idén a munkája miatt az egész világon. Szokatlanul sokan vesztették életüket politikai tüntetéseken, ugyanakkor a célzott gyilkosságok száma jelentősen csökkent. 2011 különösen veszélyes volt a fotóriporterek számára, és először öltek meg egy közösségi oldalaknak dolgozó újságírót. A legveszélyesebb országnak továbbra is Pakisztán számít.

Szokatlanul veszélyes volt idén politikai tüntetésekről tudósítani az újságírók, különösen a fotóriporterek és operatőrök számára – derült ki a Bizottság az Újságírók Védelmére (CPJ) kedden nyilvánosságra hozott szokásos éves jelentéséből. A szigorú módszertant alkalmazó szervezet adatai szerint idén legalább 43 újságíró vesztette életét közvetlenül a munkája miatt. A legtöbben Pakisztánban haltak meg, ahol hét újságíró is életével fizetett munkájáért. Az országot Líbia és Irak (öt halott), valamint Mexikó (három halott) követi.

A Bizottság szerint idén jelentős változott, hogy milyen körülmények között történtek a halálesetek. Idén meglepően sok haláleset volt köthető veszélyes kiküldetésekhez: 2011-ben 16 újságíró halt meg, miközben tüntetésekről, zavargásokról vagy rivális csoportok közti összecsapásokról számolt be. Sokan közülük az Arab Tavasz országaiban tartott demonstrációkon vesztették életüket.

„Az ilyen körülmények között dolgozó újságírók nincsenek kisebb veszélyben, mint a háborús tudósítók” – mondta el Ahmed Tarek, akit Egyiptomban támadtak meg rendőrök, miközben az ellenzéki tüntetésekről tudósított. Idén nyolc újságíró halt meg harci helyzetben, többségük Líbiában. Köztük volt két nemzetközi hírnevű fotóriporter, valamint az Al Jazeera egyik operatőre is.

A CPJ jelentése szerint idén különösen nagy veszteség érte a fotóriportereket, akik az összes haláleset nagyjából negyven százalékát tették ki. Ez nagyjából a duplája az elmúlt húsz év átlagának.

A CPJ adatai szerint 2002 óta a legkisebb volt a célzott emberölésekben meghalt újságírók száma. Míg az elmúlt évtizedekben a halálesetek háromnegyedét tették ki, a 2011-ben megölt újságírók kevesebb, mint fele halt meg merényletekben. A 19 áldozat mindegyike helyi újságíró volt, és leginkább politikával és korrupcióval foglalkoztak. A legtöbb újságírót Pakisztánban ölték meg, ahol öten lettek gyilkosság áldozatai.

A gyilkosok büntetlenül megússzák

A 19 idei emberölési ügyből 18-ban senkit sem vontak felelősségre az adott országok. Az újságírók büntetlen gyilkolása komoly aggodalomra ad okot több országban is, különösen Oroszországban és a Fülöp-szigeteken – közölte a CPJ, amely világkampányt indított a büntetlenség ellen. A szervezet adatai szerin 1992 óta 556 újságíró gyilkosai úszták meg teljesen a büntetést.

A minden évben elkészített listán 2008-ban kezdett el folyamatosan emelkedni az internetes újságírók száma. Idén nyolc netes újságíró halt meg, köztük a mexikói Maria Elizabeth Macías Castro, akinek lefejezett holttestét egy olyan üzenettel együtt találták meg, amelyben gyilkosai közölték: egy közösségi oldalra feltett hírei miatt ölték meg. Ez az első alkalom, hogy a CPJ listájára közösségi oldalnak dolgozó újságíró került fel.

A 43 feljegyzett haláleset mellett a CPJ még 35 újságíró halálát vizsgálja, hogy megállapítsa: az esetek munkájukhoz köthetőek-e. Ezek közül húsz Közép- és Dél-Amerikában történt.

A CPJ módszertanáról
A különböző nemzetközi sajtóvédő szervezetek minden évben közzéteszik saját listájukat a meghalt újságírók számáról. Ezek mindegyike különböző adatokat mutat, és rendszeresen a CPJ listáján szerepel a legkevesebb név. Ennek oka a módszertani különbségekben rejlik.
A New York-i központú, specifikusan az újságírók testi épségének védelmére létrehozott szervezet ugyanis csak és kizárólag a munkavégzéssel kapcsolatos haláleseteket számítja, nagyon szigorú szempontok szerint. Amikor csak lehetséges, hogy a munkája miatt halt meg egy újságíró, akkor az eset az „indíték nem bizonyított” kategóriába kerül. Emellett a szervezet nem jegyzi a közlekedési balesetekben, valamint betegségekben meghalt újságírókat sem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik