Nagyvilág

Népszerű a székely Activity

Az Activity társasjáték székelyesített változatát fejlesztette ki egy csíkszeredai tanár, Székely Ektivity néven.

“Büklen”, “ehelyt”, “pipepurc”, “zuvatol” – a székely nyelvjárás ilyen és ehhez hasonló szavait és szófordulatait gyűjtötte össze és építette be Antal András néhány barátjával a népszerű társasjátékba. A Krónika napilapnak elmondta, hogy a 2009-es szilveszterezéskor játszottak Activityt, és rádöbbentek, hogy a játék magyarra fordított változatában jó néhány olyan, Magyarországon használatos szó szerepel, amely jelentésével maguk sincsenek tisztában. Ekkor jött az ötlet, hogy a helyi tájszólás szavait, vicces megnevezéseit építsék be a játékba.

Az ötletgazda mások között Tamási Áron és Nyírő József írók, valamint Tánczos Vilmos néprajzkutató műveit lapozgatta, míg összegyűjtötte a játékban szereplő 300 feladványt.

A Székely Ektivitit tavaly novemberben dobták piacra. A játék alapcsomagja 100 kártyát, játékleírást, egy székely-magyar szótárt, illetve játékpályát, lépegetőket, dobókockát tartalmaz. A tanár és társai a kibocsátás után is vadászták a székely szófordulatokat, szólásokat, és nemrég kiegészítő kártyacsomagot is megjelentettek, amely 50 kártyát, azaz 150 feladványt tartalmaz.

A társasjáték már megannyi székelyföldi játékboltban megvásárolható, de a magyarországi piacra is szeretnének betörni vele. Antal András közlése szerint főleg a Székelyföldről elszármazottak vásárolják, nosztalgiából. Úgy vélte, hogy Székely Ektiviti nemcsak szórakoztató játék, hanem szerepe lehet a székely nyelvjárás megőrzésében is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik