Nagyvilág

Illegálisan felhasznált zene szól a DVD-k kalózletöltések elleni bejátszásai alatt

A legtöbb DVD előtt lejátszott rövid klip, amely az internetes kalózkodást a lopáshoz hasonlítja, valószínűleg illegálisan szerzett zenével fut. Az alkotó hatalmas összegű kártérítéssel számolhat.

Minden a Motion Picture Association Of America által kiadott lejátszása előtt kénytelenek vagyunk megnézni egy rövid bejátszást, amely képsorokat tartalmaz a lopás, tolvajlás különböző vállfajairól, és ezeket próbálja megfeleltetni az illegális zene- és filmletöltés tevékenységének, amit kalózkodásnak bélyegez. A korongok főmenüjéhez csak az 50 perces klip megtekintése után juthatunk el. A képek alatt azonban a whatafuckedupworld.com beszédes nevű blog szerint azonban egy olyan zeneszám szól, melynek alkotója nem, vagy csak részben egyezett bele, hogy művét eképpen felhasználják.

A holland Melchior Rietveldt producer valóban egy a kalózkodás ellen kampányoló szervezet, a Hollywood-i illetőségű BREIN felkérésére készítette a rövid techno etűdöt, ám annak felhasználásáról ebben a formában annak idején állítása szerint szó sem volt. A zenész nyilatkozata szerint pár évvel a felkérés után egy Harry Potter DVD megtekintése során került a szeme elé a rövid bejátszás, amin az ő hozzájárulás nélkül felhasznált szám szólt, míg felette éppen a “Nem lopnál el egy televíziót!” szlogen futott.

A blog által hivatkozott becslések szerint a világ szinte minden DVD-lejátszóval rendelkező háztartásában jelenlevő alkotás után járó jogdíjak elérhetik az 1 milliárd eurós kártérítést is. A blog felteszi a kérdést, mégis hogyan lehetne olyanokra bízni az alkotói jogok védelmét, akik még a saját magukról szóló reklámok esetében is képtelenek felismerni a kalóz tartalmat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik