Nagyvilág

Venezuelában ingyen eltávolítják a PIP-mellimplantátumokat

Ingyenműtétet ajánl fel a venezuelai egészségügyi kormányzat a francia gyártmányú PIP-mellimplantátumok eltávolítására.

“Ezek a páciensek kockázatnak vannak kitéve” – indokolta a döntést Eugenia Sader venezuelai egészségügyi miniszter. A beavatkozást nem szükséges sürgősséggel elvégezni, az érintett nők tetszés szerinti időpontban kereshetik fel a kórházakat – tette hozzá a miniszter.

A francia Poly Implant Prothese cég rossz minőségű szilikonbetétével élő nők adott kórházakban jelentkezhetnek plasztikai beavatkozásra, amely azonban csak az implantátum eltávolítását jelenti, az újabb betétek elhelyezése nem térítésmentes. Az, hogy a venezuelai ingyenes eltávolítás hány nőt érintene, csak közelítőleg adható meg. Az országban évente 35-40 ezer mellnagyobbító műtétet végeztek el, többségét PIP-implantátummal.

Közben Argentínában egy 50 nőből álló csoport kedden perrel fenyegette meg plasztikai sebészeit, ha nem cserélik ki ingyen a tökéletlen francia implantátumokat. A csoport vezetője, Virginia Luna ügyvéd – akinek magának is PIP-szilikonbetéte van – elmondta, hogy öt kliense már peren kívüli megegyezésben elérte az ingyenes cserét. Amennyiben a többieknél ezt nem sikerül elérni, perre mennek – tette hozzá.

Jose Horacio Aboudib, a brazil plasztikai sebészek szövetségének elnöke ugyanakkor úgy nyilatkozott, hogy eltávolítaná az implantátumokat azoknál a pácienseknél, akik ezt kérik, de nem látja szükségét, hogy mindenki műtétre menjen.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik