Szórakozás

Újabb mellimplantátum-pánik a láthatáron?

Egy amerikai kutatásban állítják, hogy több millió plasztikai műtéten átesett hölgy közül 34-nél ugyanazt a rosszindulatú sejtburjánzást tapasztalták.

A Fókusz utánajárt, lehet-e összefüggés egy implantátum beültetése és a daganat kialakulása között.

A közlemény a plasztikai sebészek szerint pánikra adhat okot. Annak ellenére, hogy nem tudni, hogy 10 millió másik nőnél, akinek nincs mellimplantátuma, vajon hány ilyen egyébként ritka nyirokdaganatot diagnosztizáltak.

Dr. Forrai Gábor, a Honvédkórház osztályvezető főorvosa a Fókusznak elmondta, a tévhittel ellentétben egy implantált női mellett is tökéletes át lehet vizsgálni mammográfiával. Az eljárás ugyan másképp történik, de ugyanolyan pontos eredményeket ad, mint a műtét nélküli hölgyeknél.

A szakemberek szerint egy gyulladásból vagy egy kiszakadt implantátumból nem feltétlen alakul ki automatikusan daganatos elváltozás. A legnagyobb hiba, ha egy mellnagyobbító műtét után valakit varratszedéskor lát utoljára az orvos. Nagyon fontos ugyanis, hogy ne csak a beavatkozás előtt, de az után is rendszeresen ragaszkodjunk az alapos szűrővizsgálatokhoz. Az implantátumokról pedig több orvos véleményét is kérjük ki, hiszen akad olyan közöttük, amelyik élettartama – az egyik plasztikai sebész bevallása szerint – még az egy évet sem éri el.

AJÁNLOTT LINKEK:

Mellbevágó statisztika (RTL Klub)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik