Élet-Stílus

A mellimplantátuma ölhet meg 30 ezer francia nőt

A francia hatóságok most is vizsgálják, hogy a mellnagyobbításokhoz használt PIP szilikon implantátum valóban rákot okoz-e.

A francia költségvetési miniszter, Valérie Pécresse kedden tájékoztatott, hogy még folynak azok a vizsgálatok, amik kiderítik, hogy növelik-e a rák kockázatát az úgynevezett PIP implantátumok, amik körül 2010 óta áll a bál. A felszámolás alatt álló cégről, a Poly Implant Protesysről (PIP) ekkor derült ki, hogy az előírásokkal szembemenve olcsóbb és megbízhatatlanabb módszerrel állítanak elő implantátumokat.

A problémát az okozza, hogy a PIP az orvosi tisztaságú, az emberi szervezet számára indiferens szilikont használta, amit a hatóságok előírtak, hanem egy gyengébb változatot, ami előidézheti az implantátumok kiszakadását, ennek következtében a környező szövetek gyulladását is.

Az első botrány 2010-ben tört ki, amikor felfedezték a csalást, és az illetékes egészségügyi hivatal betiltotta ezeknek az implantátumoknak a használatát, és vizsgálatot ajánlott a betétet viselő nők számára. A második riadalom akkor kezdődött, amikor egy PIP-implantátumot viselő 53 éves nő novemberben egy igen ritka daganatos betegség, a primitív mell limfóma áldozata lett.

Ha a most végzett vizsgálatokból kiderül, hogy a betét veszélyes, az nem csak a Franciaországban élő nőket, hanem spanyolokat és briteket is érint majd, a PIP ugyanis főleg ezekbe az országokba szállított az évente 100 ezer darabos exportjából.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik