Nagyvilág

Hazatért a kórházból a brit uralkodó férje

Fülöp hercegen karácsony előestéjén sürgősségi kardiológiai beavatkozást kellett végrehajtani szívkoszorúér-elzáródás miatt.

Fülöp edinburghi herceget mellkasi fájdalmak miatt a királyi család Londontól északkeletre fekvő téli rezidenciájáról, Sandringham kastélyából vitték szombatra virradó éjjel a királyi légierő helikopterével az onnan száz kilométerre lévő, Cambridgeshire megyei Papworth kórházába, Nagy-Britannia első számú kardiológiai központjába. A szívkoszorúér-elzáródást szívkatéteres beavatkozással és egy artériatágító betét beültetésével megszüntették.

Fülöp négy éjszakát töltött a kórházban, így – 55 év óta először – nem tudott részt venni a királyi család hagyományos sandringhami karácsonyi programjain.

Fülöp herceg júniusban töltötte be 90. életévét. A sajátos – időnként diplomáciai bonyodalmakat kavaró – humoráról, de fáradhatatlan munkabírásáról is közismert herceg a születésnapja alkalmából vele és róla készült BBC-portréműsorban elmondta: a jövőben kevesebb feladatot vállal, mivel ebben a korban “az ember már lefelé tart fizikailag, szellemileg, és általában is – jobb kiszállni még a szavatossági idő lejárta előtt”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik