Nagyvilág

Szívműtétet hajtottak végre a brit uralkodó férjén

II. Erzsébet királynő 90 esztendős férjét mellkasi fájdalmakkal szállították kórházba. Megműtötték, állapota jó, családja meglátogatta.

Az idős herceget mellkasi fájdalmak miatt a királyi család kelet-angliai téli rezidenciájáról, Sandringham kastélyából vitték szombatra virradó éjjel helikopterrel az onnan száz kilométerre lévő, Cambridgeshire megyei Papworth kórházába, Nagy-Britannia első számú kardiológiai központjába, ahol megállapították, hogy a panaszt szívkoszorúér-elzáródás okozta.

Ezt szívkatéteres beavatkozással megszüntették, ám Fülöpöt egyelőre megfigyelés céljából bent tartják.

Szombaton meglátogatta férjét II. Erzsébet királynő, aki szintén helikopterrel érkezett a téli rezidenciáról, leánya, Anna hercegnő, valamint két ifjabbik fia, András yorki herceg és Eduárd, Wessex grófja kíséretében.

Nem sokkal később szintén meglátogatta édesapját az uralkodói házaspár legidősebb fia, a 63 esztendős Károly trónörökös, felesége, Kamilla cornwalli hercegnő kíséretében; ők autóval érkeztek.

A brit királyi család életét szabályozó íratlan protokoll azt diktálja, hogy rövidebb kórházi kezelés esetén a hozzátartozók nem látogatják meg a beteg családtagot. Az a tény, hogy Fülöpöt szombaton a 85 éves királynő és mind a négy gyermek meglátogatta, kommentátorok szerint arra utal, hogy a hercegnek esetleg több napig kórházban kell maradnia. Így előfordulhat, hogy Fülöp a királyi család hagyományos karácsonyi sandringhami ebédjén, sőt esetleg a karácsony másnapján esedékes, ugyancsak hagyományos családi vadászaton sem tud részt venni, pedig ezeknek a programoknak – különösen a december 26-ai vadászatnak – mindig az edinburghi herceg volt a főszervezője.

Fülöp herceg júniusban töltötte be 90. életévét. A sajátos – időnként diplomáciai bonyodalmakat kavaró – humoráról, de fáradhatatlan munkabírásáról is közismert herceg a születésnapja alkalmából vele és róla készült BBC-portréműsorban elmondta: a jövőben kevesebb feladatot vállal, mivel ebben a korban “az ember már lefelé tart fizikailag, szellemileg, és általában is – jobb kiszállni még a szavatossági idő lejárta előtt”.

Hozzátette: szeretne most már egy kicsit magában ellenni, “kevesebb felelősséggel, kevesebb rohangálással, kevesebb felkészüléssel különböző eseményekre”.

Ennek azonban egyelőre semmi jele. A brit uralkodó férje azóta is a korábban szokásos munkatempót diktálja magának; évente átlagosan 350 hivatalos programot teljesít, és hitvese kíséretében néhány hete rendkívül fárasztó 11 napos körutat tett Ausztráliában.

Jövőre is komoly feladatok várnak rá: a gyémántjubileum – vagyis a királynő trónra lépésének 60. évfordulója – alkalmából a házaspár többhetes országjárásra indul és sűrű ünnepi programsorozaton vesz részt. Emellett London rendezi a jövő nyári olimpiai játékokat, amelyeken szintén több alkalommal megjelenik a királyi pár.

Az edinburghi herceg – aki 64 éve II. Erzsébet királynő férje – összesen nyolcszáz jótékonysági és egyéb társadalmi szervezetben játszik aktív szerepet, soknak ezek közül ő a fővédnöke.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik