Nagyvilág

Már hét halott az elsüllyedt orosz olajfúró platformon

A mentőalakulatok még 46 eltűnt munkást keresnek az orosz távol-keleten, vontatás közben viharba került fúrótoronynál.

Hétre emelkedett a távol-keleti orosz olajfúró platform elsüllyedésekor meghalt emberek száma – jelentette hétfőn a rendkívüli esetek minisztériumának távol-keleti sajtószolgálata. A Kolszkaja platform vontatás közben került viharba és borult fel 200 kilométerre Szahalin szigetétől.

Az elsüllyedt platform munkásai közül tizennégyet sikerült élve kimenteni. A beszámolók szerint a platform olyan gyorsan süllyedt el, hogy a munkásoknak nem volt elég idejük a menekülésre. A torony négy mentőcsónakja közül kettőt üresen találtak meg. A jéghideg vízre és az öt méter magas hullámokra való tekintettel alig van remény arra, hogy az eltűntek közül bárki is túlélje a balesetet. A levegő hőmérséklete mínusz 17 fok a Szahalintól délre fekvő térségben.

Közben az orosz főügyészség vizsgálatot indított a Kolszkaja platformot vontató jégtörő hajó kapitánya ellen. Azzal gyanúsítják, hogy a viharra figyelmeztető időjárás-jelentést semmibe véve vette vontatókötélre és kezdte el vontatni a Kolszkaja platformot a Kamcsatka-félszigettől Szahalin irányába. Útközben a vihar által felkorbácsolt hullámok és jégdarabok megrongálták a fúrótorony ablakait, ennek nyomán a platform 20 perc alatt elsüllyedt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik