Belföld

“Hoffmann menjen végre!” – tüntettek a hallgatók

A HÖOK elnöke szerint ha egy mesterember kontármunkát végez, akkor el kell küldeni.


Rózsákkal Rózsa ellen (kattintson a galériáért!)

Fotó: Neményi Márton

A Hír24 helyszíni tudósítójának beszámolója szerint több ezer egyetemista és főiskolás jelent meg a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának (HÖOK) demonstrációján a Nemzeti Erőforrás Minisztériuma előtt, Budapest V. kerületében található Szalay utcában.

Az utca tele volt fiatalokkal, akik különböző transzparensekkel vonultak a tandíj és a röghöz kötés ellen tüntetni. “Oktatáspolitikát, Ne politikai oktatást!”, “4 év tanulás, 20 év nyomor”, “Hoffmann Rózsa menjen végre!” – állt a táblákon. A tömeg majdnem a Kossuth térig ért.

A felszólalók előtt zene szólt a színpadról: “A Kicsi, gyere vellem rózsát szedni” és a Kaukázus zenekar Szalay Éva című száma hangzott el, előbbi az oktatási államtitkárra utalva, utóbbi a helyszín miatt – számolt be riporterünk.

A rendezvény névsorolvasással kezdődött; az ország minden pontjáról érkeztek hallgatók. A műsorvezető szerint több mint 10 ezren voltak. Ezután elkezdte szavalni: “Ha Én Rózsa volnék, másképp törvénykeznék…”, majd levetítettek egy kisfilmet iaz országos demonstráció-sorozatról “Àkos, Ilyenek voltunk” című számára.

Az eseményen megjelent a debreceni, a Semmelweis, a műszaki egyetem és az ELTE rektora, illetve a rektori konferencia elnöke is.


Több ezren tüntettek (galéria)

Fotó: Neményi Márton

Először 1956-os elődeikre emlékeztek a diákok, majd a vidéki hallgatók képviselői szóltak: “Ne hallgass hallgató!” – mondták, és a törvény visszavonását követelték, mert az szociálisan érzéketlen, családellenes és vidékellenes. A bújtatott tandij elfogadhatatlan számukra, szerintük nagy a felháborodás emiatt – fejtették ki a szegediek. Ezután az összegyűltek megtapsolták a Szegedi Tudományegyetemen éhségsztrájkolókat. A változást nem utasítják el, de nélkülük, róluk nem dönthetnek – foglamaztak a szónokok. Már megtörni látszik a kormány – tették hozzá -, ezért 2012-ben már nem szeretnénk találkozni – hangoztatták.

A debreceni hallgatók képviselője szerint a kormánynak meg kellene köszönni a HR működését, és így megalakulhatna a bohócügyi államtitkárság.

Az ELTE szónoka emlékeztetett: büszkék a 22 éves demokráciára, és arra, hogy a rendszerváltáskor egy ELTE-s, Orbán Viktor mondott beszédet a “fiatalság jövőjének koporsójánál”. Most nem szeretné, hogy hasonló, szintén ELTE-s egyetemista tegye ugyanezt. A Corvinus egyetem képviselője ezt követően a “halálra ítélt” intézmény nevében szólalt fel.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke, Mendrey László lemondásra szólította fel Hoffman Rózsa államtitkárt, aki szerinte hazudik a felsőoktatási törvénytervezettel kapcsolatban.

Ezek után norvég és osztrák hallgatói szervezetek képviselői nyilvánították ki szolidaritásukat a magyar hallgatókkal. Kijelentettèk, hogy az uniós szervezetekkel megvizsgáltatják a magyar felsőoktatási törvény illeszkedését az uniós értékekhez. Ez különösen aggályos a röghöz kötést tekintve – vélték.


Eltemették a felsőoktatást (galéria)

Fotó: Neményi Márton

A rendezvény vezérszónoka, Nagy Dávid HÖOK-elnök beszédében úgy fogalmazott: ha egy házat építünk és a mesteremberek kontármunkát végeznek, akkor el kell küldeni őket. Szerinte Hoffmann Rózsát is el kell küldeni. Úgy vélte, a felsőoktatás már túlélt kormányokat, minisztereket, túlélné Hoffmann Rózsát is.

Az esemény záróakkordjaként a hallgatók felravatalozták az Nemzeti Erőforrás Minisztériuma előtt a felsőoktatás koporsóját, amelyet megkoszorúztak. A tüntető fiatalok békésen vonultak el a Szózat után.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik