Belföld

Ezrek mondták: Nem tetszik a rendszer!

Rengetegen voltak a Milla-tüntetésen, ahol bejelentették: alternatív köztársasági elnököt választanak jövő március 15-én.

Alternatív köztársasági elnököt választ 2012. március 15-én az Egymillióan a Magyar Sajtószabadságért nevű Facebook-csoport, jelentette be a csoport szóvivője Juhász Péter ma Budapesten a Szabad Sajtó útján rendezett kormányellenes tüntetésen.

A két házigazda ma is Csákányi Eszter és Kulka János színészek voltak. Kulka, aki ott volt a tegnapi új színházas tüntetésen is, azt mondta, hogy a jelenlegi vezetés, ha meghallja a kultúra szót, egyből a revolveréhez kap. Kulturális intézményekben nem szakmai alapon zajlanak döntések, hanem politikai alapon, majd hozzátette: “ilyen az államilag támogatott elmebaj”.

A nemzeti kisgömböc rémálma: a jogállam

Többeknél lehetett látni a kormányt bíráló transzparenst, például olyat, amely arra figyelmeztet, hogy “a nemzeti kisgömböc rémálma: a jogállam”. Igaz a Kígyó utcai OTP házában a 3. emeleten egy néni Orbán-képet tartott a kezében viszonylag nagy derültség közepette.


A képre kattintva galéria nyílik!
Fotó: Kummer János

Tudósítónk jelentése szerint a tüntetés kezdetekor több radikális kinézetű fiatal utazott a metrón a Jobbik-tüntetésre, így a „millás” tüntetők és a radikális tüntetők érdekesen keveredtek a metrón.

A demonstráció felszólalói bírálták a kormányt, amiért a felsőoktatásban tanulókat röghöz akarja kötni, amiért a leszakadó rétegek problémáit rendészeti kérdésként kezeli, illetve a kifogásolták a kormány kultúrpolitikai döntéseit. A tömeg többször spontán skandálta a „nem tetszik a rendszer” jelszót.

Felszólalt Papp Réka Kinga, a Hallgatói Hálózat tagja, aki szerint „el kell foglalni a nekünk járó teret, és kikényszeríteni, hogy az érdekeinket figyelembe vegyék”. Azt mondta, az erőszakmentes tiltakozások minden formája elképzelhető. A végén azzal a felszólítással zárta, hogy: „ne csak lájkolj, szerveződj!” – utalva arra, hogy az Egymillióan a magyar sajtószabadságért Facebook-csoportnak majd 89 000 tagja van.

Magyarként, európai polgárként, roma értelmiségiként szólalt fel Jónás Marianna szociálpedagógus, aki szerint közoktatás ahelyett, hogy tanulásra biztatná a leszakadókat, inkább megszabadulna tőlük. Hozzátette, hogy a kormány közmunkaprogramokkal imitálja a munkahelyteremtést és a leszakadó rétegek problémáit nem szociális kérdésként, hanem helytelenül rendészeti problémaként kezeli.

Nem kérünk a makarenkói, sem az atyai pofonokból

A Hír24 tudósítója körül álló tömeg egyértelműen Dénes Balázst a Társaság a Szabadságjogokért ügyvivőjét tartotta a legjobb szónoknak a néha szemelkélő esőben. Ő azt mondta: olyan rendszert szeretne, ahol a szabadság és a demokrácia nemcsak a polgároknak, hanem a hatalomnak is az eszménye. A TASZ ügyvivője szerint nem szabad hallgatni, mert ha tovább hallgatunk, akkor máris győztek a demokrácia ellenfelei. Aki demokrata, nem fél kivenni a részét a munkából, ami érzései szerint csak most kezdődik. Ha nem tetszik a rendszer, akkor meg kell üzenni a hatalomnak. Majd azt is hozzátette, hogy “nem kérünk a makarenkói, sem az atyai pofonokból”. Felsorolta, hogy mi miatt nem tetszik a jelenlegi rendszer: megemlítette többek között a gőgöt, az önkényt, a rossz törvényeket. “Ahogy a faroknak sincs kutyája, hanem a kutyának van farka, úgy a kormánynak sincs országa, hanem országnak van kormánya”. Tudósítónk körül ekkor spontán éneklés kezdődött, amit erősített, hogy színpadra lépett a rendezvény dalát előadó alkalmi Group is.

100 000

A tüntetés végén ismét Juhász Péter szóvivő lépett a mikrofonhoz, aki bejelentette, hogy ebben a pillanatban érkezett meg a 100 ezredik tüntető a szabad sajtó útjára majd elmondta, hogy 50 ezer sajtóigazolványt osztottak ki, mert kell a saját nyilvánosság: mindenkit arra kért, hogy minden nyilvános fórumon tiltakozzon.

A szóvivő utolsó felszólalóként bejelentette, hogy két hét múlva kampányt indítanak, amelynek célja egy alternatív köztársasági elnök megválasztása. Juhász azt mondta, nem lehet, hogy egy helyesírási hiba jusson az emberek eszébe az államfőről. Juhász Péter szerint az alternatív köztársasági elnököt a terv szerint március 15-én választják meg, amikor egy hasonló tüntetést tartanak.

A tüntetés után egy néhány száz fős csoport a Szabadság térre az egykori MTV székházhoz vonult, hogy a Magyar Szolidaritási mozgalom szervezésében gyertyát gyújtson a 2006 októberében megsérült rendőrökért.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik