Nagyvilág

Összevesztek a világ legdrágább szőnyegén

Egy németországi férfi 19 ezer euróért eladta perzsaszőnyegét egy kis aukciós háznak, majd később ugyanazt a Christie's-nél tartott árverésen 7,4 millióért ütötték le.

Az augsburgi bíróság megpróbálta a feleket kibékíteni szerdán, sikertelenül, mivel a felperes nem fogadta el a felkínált 100 ezer eurós kártérítési összeget.

A becsüs első látásra 900 euróra becsülte a szőnyeget, aztán a végén 19 ezerért kelt el az első aukción. 2010-ben azonban ugyanez a virágmintás, 3,39-szer 1,53 méteres, XVII. századból származó darab csillagászati áron, 7,4 millió euróért kelt el a Christie’ aukciós ház által rendezett árverésen.

A felperes azzal vádolja a becsüst, hogy megszegte tanácsadási kötelezettségét, ezt azonban az alperes tagadja, mondván, hogy az egy hagyaték részeként eléje került szőnyeget csak igen felületesen állt módjában megvizsgálni.

Azzal érvelt, hogy sohasem adta ki magát szőnyegszakértőnek, azonban külső szakértőhöz fordult segítségért. Megjegyezte, hogy az eléje kerülő tárgyak mennyisége nem tesz lehetővé pontos értékfelmérést.

A békéltetési kísérletet követően hét tanút jelöltek ki, közöttük a felperes lányát és szakértőket, akiket a vizsgálóbírók kikérdeznek. A tárgyalás időpontját a bíróság egyelőre nem tűzte ki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik